Axeln håller för VM – sista träningarna gav Oliver Helander lovande besked

Oliver Helander är redo inför sin första VM-start. Enligt egen utsago stör axeln honom inte. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Tre raka mästerskap utan en finländsk spjutmedalj. Hur ska Oliver Helander bära sig åt för att stoppa den trenden efter en skadefylld sommar?

Först en skada i en muskel i revbenstrakten, sedan nya känningar i ena axeln. Oliver Helanders sjukjournal blir bara längre för varje säsong som går.

Den här sommaren har varit problemfylld och det har bara blivit fem tävlingar för Kariskastaren. Nu är han ändå på plats i Doha för att kasta i VM.

Herrarnas spjutkval avgörs på lördag och finalen på söndag. På fredagens presskonferens gav Helander åtminstone lugnande besked när det gäller hälsan.

– Jag behöver inte ta till några försiktighetsåtgärder inför helgen. Axeln är i tillräckligt bra skick för att kasta. Jag behöver ingen bedövning och jag har inga planer på att lägga mig på operationsbordet efter säsongen.

Under friidrottslandskampen i Stockholm i slutet av augusti fick Helander ont i axeln. Han drog på sig en mindre inflammation och tvingades stå över några tävlingar.

Han fick en kortisonspruta i axeln och det har hjälpt honom i förberedelserna inför VM. Landskampen mot Sverige är Helanders senaste tävling, men han har hunnit genomföra tre kastträningar inför avfärden till Qatar.

– De träningarna gav lovande besked.

Lassi Etelätalo, Antti Ruuskanen och Oliver Helander försvarar de finländska färgerna i helgens herrspjut. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

84 meter säkrar finalplats

På vägen till Doha mellanlandade Helander i Belek i Turkiet. Där acklimatiserade han sig till värmen och fick ett kvitto på att spjutet kan flyga långt.

– De träningarna var viktiga.

I lördagens spjutkval ligger gränsen för en finalplats på 84 meter. Helander har kastat längre än så i två tävlingar i sommar, men det är flera månader sedan.

22-åringen tror ändå inte att det kommer att krävas ett resultat över 84 meter för att knipa en finalbiljett.

– Jag tippar på att det krävs drygt åttiotvå meter för att ta sig till finalen. För två år sedan var man tvungen att kasta över kvalgränsen på åttiotre meter, men nivån är eventuellt lite sämre i år.

– Jag har ett gott självförtroende inför kvalet.

Känner ingen press

Inför säsongsstarten sade Helander till SPT att han vill närma sig nittio meter och kämpa om VM-medaljerna i Doha.

– Det finns ingen nittiometerskastare som har åkt till ett mästerskap och inte siktat på medalj, sade han i maj.

Helanders rekord ligger fortfarande på 88,02 och inför kvalet är han ett litet frågetecken. Håller kroppen? Och håller nerverna?

Förra säsongen gjorde han sin debut i ett seniormästerskap i EM i Berlin. Då tog han sig inte till finalen, men då ställde även axeln till det.

Oliver Helander har gjort tre kastträningar under VM-uppladdningen. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

– Jag känner ingen press nu, men jag kastar gärna säsongens bästa resultat här. Det finns goda förutsättningar till det.

På lördag jagar han en finalplats tillsammans med sina landsmän Antti Ruuskanen och Lassi Etelätalo. Ruuskanen är en mästerskapsräv och har tagit tre medaljer, medan Etelätalo inte har deltagit i ett mästerskap sedan EM 2014.

Helander har det finländska årsbästat på 86,93 och är världstia. Trots den problematiska säsongen är han positiv.

– Min tävlingsform är tillräckligt bra. Om jag får kasta sex gånger i finalen kan jag inte vara för missnöjd, men jag måste klara mig genom kvalet först.

EM 2018 i Berlin: 6) Antti Ruuskanen.

VM 2017 i London: 5) Tero Pitkämäki.

OS 2016 i Rio: 6) Antti Ruuskanen.

EM 2016 i Amsterdam: 3) Antti Ruuskanen.

VM 2015 i Peking: 3) Tero Pitkämäki.

EM 2014 i Zürich: 1) Antti Ruuskanen.

VM 2013 i Moskva: 2) Tero Pitkämäki.

OS 2012 i London: 2) Antti Ruuskanen.

Ålder: 22 år.

Bor i: Karis.

Längd/vikt: 195 cm/82 kg.

Förening: IF Raseborg.

Tränare: Glenn Lignell.

Rekord: 88,02 meter (satt vid SFI-mästerskapen i Jakobstad 2018).

Årsbästa: 86,93 (tionde i världen i år).

Meriter: Ett FM-guld (2018), ett FM-silver (2017).

Internationella mästerskap: 16:e i kvalet i EM 2018, 7:e i U22-EM 2017, 7:e i U19-EM 2015, 4:e i U17-VM 2013.

Under försäsongen vållade en axel bekymmer för Helander. Inför premiären i Vanda i slutet av maj hade han bara några kastträningar med full ansats bakom sig. I tävlingen kastade Helander 82,17 meter.

Resultatet 84,84 i Paavo Nurmi Games följde han upp med 86,93 i Kuortane vid midsommar. Det är fortfarande Helanders årsbästa.

I Kuortane skadade han sig och tvingades till en nästan två månader lång tävlingspaus. Han missade bland annat U23-EM i Gävle.

I comebacken i mitten av augusti fick Helander upp 78,43. I landskampen mot Sverige en vecka senare kastade han 80,66, men fick framför allt ont i en axel igen.

I mitten av september kunde Helander ge grönt ljus till en VM-resa efter en bra kastträning. Inför VM har han laddat upp i Turkiet.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning