Ax guldhjälte för HIFK – "Det är helt magiskt"

Kathlen Ax (i mitten) blev stor hjälte för HIFK då hon sköt segermålet i den femte finalen med två sekunder kvar av förlängningen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Kathlen Ax blev stor matchhjälte då HIFK störtade Dicken från handbollstronen efter fyra års dominans.– Jag hade bestämt mig för att inte åka hem med ett till silver, säger matchhjälten till HBL.

Efter fyra silver i följd ville Kathlen Ax och de övriga HIFK-spelarna inte stå på planen och se Dickenkaptenen Anna Lindahl lyfta pokalen en femte gång. Men kamraterna gjorde det mins sagt svårt för sig också i den femte och avgörande finalen.

– Det känns alldeles fantastiskt att vinna på det här sättet, säger Ax.

IFK:s nummer 14 spelade huvudroll i den femte finalen. Men för att riktigt förstå det stora i IFK:s guld måste vi backa bandet. De fyra föregående säsongerna har Dicken slagit just IFK i finalerna. Inför den här säsongen tappade Drumsölaget många nyckelspelare och IFK var favoriter inför säsongen.

Men då finalerna körde i gång var det Dicken som tog kommandot. De regerande mästarna vann de två första matcherna och plötsligt var IFK i ett ytterst pressat läge. Det skulle visa sig vara precis vad laget behövde. I den tredje matchen var laget klart bättre och tog en fyramålsseger.

I den fjärde matchen låg IFK under med inte mindre än nio mål för att vinna med segermål av lagkaptenen Linda Cainberg med en sekund kvar på klockan.

I den femte finalen hade Dicken en 13-6-ledning med en kvart kvar att spela. Då klev Ax fram. Under den sista kvarten satte hon fem mål, det sista i tiden 60.00 från sjumetersstrecket – ett mål som sände matchen till förlängning och gav IFK:s gulddrömmar nytt liv.

– Det var mitt livs mål. Det enda jag tänkte på då jag stod på strecket för att kasta var att jag gör mål. Jag stängde ut allt annat och så gick bollen i mål, säger Ax.

I slutet av förlängningen satte hon sedan ett mål som konkurrerar om titeln "mitt livs mål" då hon sköt 20–19 med två sekunder kvar på klockan.

– Jag visste att det bara var lite tid kvar av matchen. Då jag såg bollen gå i mål kunde jag först inte tro mina ögon. Jag satt allt jag hade kvar i kroppen efter en lång match i det skottet och känslan var fantastisk då bollen gick i mål, säger hon.

Målet gav HIFK klubbens 29:e titel och den första på fem år. Ax, som spelat hela karriären i IFK, har varit med om fyra bittra finalförluster mot Dicken och hon hade en klar tanke inför söndagens avgörande match.

– Jag hade bestämt mig för att inte åka hem med ett silver till, säger hon.

– Fyra silver i följd var mer än tillräckligt. Det här är helt magiskt.

Kathlen Ax efter att ha jämnat ut matchen 17–17. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Lagkaptenen Linda Cainberg satte tre mål i matchen – alla under den ordinarie speltiden sista nio minuter då IFK jagade i kapp. Hon såg både lättad och lycklig ut med den färska guldmedaljen hängande kring halsen.

– Vi har försökt vinna guldet många år och nu lyckas vi äntligen, säger hon.

Rutinerade Cainberg funderade efter segern om hennes IFK behövde lite motgångar och svåra situationer för att komma i gång.

– Vi kanske behövde känslan "att något måste börja hända annars är det kört". Samtidigt visar de här matcherna hur starkt det här laget är och att vi aldrig ger upp, säger hon.

– Men jag kan inte riktigt tro att det är sant att vi vinner på det här sättet.

Cainberg säger att det inte är helt enkelt att bryta en trend. Dicken hade vunnit de fyra senaste åren och trots att IFK var favoriter både inför säsongen och finalserien så var det svårt att ta hem guldet.

– Det var lite samma då Dicken vann sitt första guld. Då var de klart bättre hela säsongen och favoriter men behövde ändå fem finaler för att vinna. Vi vinner ju den mentala kampen till slut men tufft var det, säger Cainberg.

– Och vi vann alla tre matcher som hade betydelse.

HIFK–Dicken 20–19, 17-17 (3 - 8) HIFK: Kathlen Ax 9 (3), Linda Cainberg 3, Ida Väyrynen 2, Anniina Nyholm 2, Ella Holopainen 2, Anna Vinogradova 1, Sara Jäntti 1. Dicken:Tove Salokivi 8, Karolina Nylund 3 (1), Matilda Peitsaro 2, Catarina Nyberg 1, Anna Lindholm 1, Anna Lindahl 1, Malena Heikkinen 1, Jessika Gammals 1, Linnea Aula 1. HIFK mästare med 3–2 i matcher.HIFK–Dicken 20–19 (3–8, 17–17)

IFK mästare med 3–2 i matcher

2019: HIFK.

2018: Dicken.

2017: Dicken.

2016: Dicken.

2015: Dicken.

2014: HIFK.

2013: HIFK.

2012: HIFK.

2011: Sparta.

2010: HIFK.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning