Avveckla pälsdjursuppfödningen!

Tiden är inne för Finland att påbörja en plan för avveckling av pälsdjursuppfödning.

Oikeutta Eläimille har nu för andra gången publicerat bilder på "monsterrävar" som föds upp på farmer i Finland. De visas upp med kroppar så tunga att de knappt orkar bära sin egen vikt, ögoninflammationer och hemska förhållanden. Ingenting har förändrats sedan deras förra publikation, och det är uppenbart att branschen inte tar detta på allvar.

Norge, Storbritannien och Österrike har förbjudit pälsdjursuppfödning på grund av de grymma förhållanden djuren utsätts för, och flera länders lagstiftning är så sträng att det inte lönar sig att föda upp pälsdjur. Samtidigt försvarar den finländska pälsdjursuppfödningen sig med uttryck såsom "uppfödning i världsklass". Det är faktiskt svårt att föreställa sig hur djuren kan få det sämre än att leva hela sitt liv i en gallerbur. Vi skulle aldrig acceptera denna behandling av våra husdjur såsom hund eller katt. Varför accepterar då Finland, i dag, att vi avlar fram och behandlar en djurart såsom vi behandlat blåräven?

Flera modehus, senast Versace, tar nu avstånd från päls, och konsumenterna blir allt mer medvetna om pälsens grymma baksida. När vi försvarar vår behandling av pälsdjuren med ekonomiska intressen är det på tiden att vi tänker över vilka värderingar vi som land vill stå för. Vill vi vara ett land där djur utnyttjas maximalt, som uppfattas som både barbariskt och bakåtsträvande, eller vill vi vara ett land där djuren behandlas som kännande individer med eget värde? Tiden är inne för Finland att påbörja en plan för avveckling av pälsdjursuppfödning.

Teresia Fant Korsholm Niina Kuorikoski Åbo Pamela Wikström Nacka/Pargas

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33