Avtalen tar slut – öppnar för mer konflikt än strejkfredag

Fredagens stordemonstration infaller då handeln och den offentliga sektorn är i avtalslöst tillstånd. För spår- och färjtrafiken inleds nu ett övertidsförbud.

Fredagens politiska manifestation är för Industrifacket, transportförbundet AKT, Byggförbundet och Elektrikerförbundet en dygnslång politisk strejk.

Men början av februari markeras inte bara av manifestationen och strejkerna mot regeringens aktiveringsmodell, utan månadsskiftet innebär också att den offentliga sektorn, handeln och servicesektorn går in i avtalslöst tillstånd, och kan alltså varsla om strejk också för att puffa på sina avtalsförhandlingar.

På grund av fredagens manifestation är det sannolikt att det inte rör på sig mycket den här veckan på förhandlingsfronten.

Servicefacket PAM kommer veterligen inte att godkänna några möjliga förhandlingsresultat förrän på onsdag nästa vecka, då styrelsen samlas nästa gång.

Övertidsförbud i kraft

Flera branscher inom de offentligt anställdas fackförbund JHL har varslat om övertidsförbud som träder i kraft från och med den 1 februari. Spårvägs- och färjarbetarna och energibranschen hör till dem.

En del utmarscher har skett redan innan avtalen tagit slut, för att pressa på förhandlingarna.

Än så länge har det varit fråga om mindre lokala utmarscher inom servicefacket. Mest frustrerade är fastighetsskötarna, vars förhandlingar går segt framåt. På tisdagen avbröt över 60 fastighetsarbetare vid Lännen Kiinteistöpalvelut sina jobb och marscherade ut. I Uleåborgstrakten har också städare gjort en utmarsch.

Svårast är förhandlingarna inom bland annat vårdbranschen, där närvårdarna i Super och sjukvårdarna i Tehy alltjämt kräver att de nedskurna semesterpengarna ska kompenseras för, utöver löneförhöjningar i samma klass som industrin. Den allmänna linjen inom industrin i höstas var löneförhöjningar på 1,6 procent per år.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33