Avspark i Helsinki Cup – juniorerna inspireras av VM

HIFK Red:s Joni Khalili (med bollen) laddade upp inför Helsinki Cup med att besöka S:t Petersburg och se Brasilien-Costa Rica i fotbolls-VM. Bild: Karl Vilhjálmsson

En av världens största juniorfotbollsturneringar är här igen – Helsinki Cup sparkade i gång i går i varmt väder.

Kottby idrottsplan, en av de femton spelplatserna i Helsinki Cup i år, beläget tätt intill Mässcentrum och Velodromen, är fyllt med juniorer i olika åldersklasser. De äldsta deltagarna i turneringen är födda 2003, de yngsta 2011. 1 300 lag från ungefär 20 olika länder deltar i årets turnering. Temperaturen ligger på över 20 grader och vattenflaskorna fylls i god takt för att behålla vätskebalansen.

På plan 10 C inleds grupp A i den allmänna serien för pojkar födda just 2011. Mot varandra står HIFK Red och FC POHU/Sininen – bägge Helsingforslag. Spelplanen är liten, men intensiteten desto större. Lagen samlas och peppar upp sig, föräldrarna hejar vid sidan och domaren kollar på klockan.

Matchen blåses i gång och bägge lagen nästan flyger efter bollen. Någon defensiv kamp blir det inte, utan bollen spelas rakt på mål. POHU tar ledningen men HIFK jobbar sig tillbaka med tre mål i rask takt. Målgesterna är fantastiska och inspiration har förmodligen tagits från den pågående VM-turneringen.

I andra halvlek ökar HIFK på ledningen med ett ytterligare ett par mål. POHU kämpar hårt för att kvittera, men tack vare HIFK-målvakten Emil Rounes räddningar lyckas de endast få till stånd ett mål och vid slutsignalen står siffrorna 5-3 till HIFK.

– Vi försvarade bra och jag vaktade målet väl. Spelet fungerade överlag bra, kommenterar Roune efter matchen om orsakerna till segern.

Artikeln fortsätter efter annonsen.

– Vi hade bättre lagarbete, vi anföll och försvarade bättre, instämmer lagkamraterna.

Förberedelser i form av VM och sömn

VM i fotboll har pågått sedan juni och fotbollsvärldens ögon har varit riktade mot Ryssland i snart en månad. Även HIFK Red:s spelare, av vilka de flesta tippar Frankrike som mästare, har följt med VM och tydligen iakttagit världsstjärnorna mycket skarpt eftersom flera av målen var läckra placeringar, bland annat en snygg frispark i vänstra övre hörnet som motståndarnas målvakt inte hade någon chans på. En av matchens snyggaste fullträffar och målgester, 2-1 -målet, gjordes av anfallaren Miro. Ett skarpt skott som förde HIFK i ledning följt av en häftig målgest med armarna utsträckta.

– Jag fick en bra passning och kom åt att skjuta. Målgesten har jag lite övat på, säger han ödmjukt.

Men orsaken till att Miro hade en lyckad inledning på turneringen är simplare än väntat.

– Jag tog en lång sovmorgon i morse och därför var jag så bra i matchen, förklarar han.

HIFK Red:s Miro stod för en av dagens häftigaste målgester. Bild: Karl Vilhjálmsson

Miro som redan är en erfaren deltagare i Helsinki Cup – till skillnad från de övriga i laget där de flesta gör sin första turnering. Han har deltagit tidigare via fotbollsläger och berättar att det bästa med Helsinki Cup är att det är ett roligt och bekant ställe. De övriga lagkamraterna instämmer och tillägger att det även finns en massa lag och nya spelare att möta och fler matcher att spela.

– Här finns dessutom allt möjligt roligt att göra vid sidan om, som till exempel en stor trampolin, säger Joni Khalili.

Helsinki Cup pågår denna vecka fram till lördag.

– Vi försvarade bra och jag vaktade målet väl, kommenterar HIFK-målvakten Emil Roune efter matchen mot POHU. Bild: Karl Vilhjálmsson

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning