Avskaffa kommunalskatten

Skattemässig särbehandling av människor på basen av boningsort är klart diskriminerande och påverkar individernas beteende på samhällelig nivå.

Med dess ursprung i tiderna för häst och kärra kan man förstå att den skatt som uppbars på ett område skulle gynna dem som bodde på området. Vidden av ett område definierades ungefär som det område gemene man kunde röra sig på, dvs inom en hästfärd från eget hus för att gemene man skulle kunna se till vart skattepengarna gick.

I dagens läge har vi motorfordon med vilka vi kan behändigt färdas inom länsområdena och även längre bort på en väldigt kort tid. Finland är ett litet land både till geografisk storlek och population. Varför fortsätter vi med den orättvisa som den kommunala skattesatsen medför? Varför väljer vi dubbelbeskattning när det skulle räcka med ett enda enhetligt skattesystem där endast staten har skatterätt?

Det hjälper inte att skryta med att Grankulla skulle klara sig med 14 procents skattesats utan den måttliga solidaritet som är inkopplat i det nuvarande systemet. Varför inte visa helhjärtad solidaritet och välja ett mindre byråkratiskt, mindre kostsamt, och mer rättvist skattesystem genom att avskaffa kommunernas skatterätt?

Peter Blomberg Grankulla

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning