Avrättningar på löpande band

Juri von Bonsdorff kastar i dagens utrikeskrönika blickarna på avrättningarna i Cummins-fängelset i Arkansas. Bäst före datumet för giftet som används närmar sig och därför påskyndas nu avrättningarna.

På måndagen, sexton minuter över tre på eftermiddagen, dukades den sista måltiden fram i flygeln för de dödsdömda i Cummins-fängelset i delstaten Arkansas.

Marcel Wayne Williams, dömd till döden för kidnappning, mord, våldtäkt, rån och stöld för drygt 20 år sedan, hade valt att äta sydstatsdelikatessen, fried chicken, en sorts friterad broiler, med en tallrik nachos, chili och ostsås. 40-åringen sköljde ner måltiden med två flaskor läsk.

Efter måltiden duschar Williams, klär sig i vitt och börjar sin sista väntan. Fem timmar senare är han fastspänd i en brits med ögonvittnen bakom en glasvägg. Fängelsechefen frågar om Williams vill säga sina sista ord, men han skakar på huvudet. Det dödliga giftet injiceras och en kvart senare är Williams död.

Williams avrättning var den nionde i USA i år. I all dess stillsamma brutalitet är dödsstraffet en rutin i USA. Men den här gången var avrättningen en del av någonting ovanligt. Delstaten Arkansas hade beslutat att genomföra en sorts laglig massavrättning. På elva dagar ville delstaten avrätta åtta dödsdömda förbrytare.

Sedan dödsstraffet återinfördes i USA 1976 har så många aldrig avrättats på så kort tid. Under hela 2016 genomfördes endast tjugo dödsstraff. I skrivande stund har fyra dödsstraff satts i verket i Arkansas och domstolar har av olika orsaker satt stopp för de övriga fyra och därmed delvis saboterat Arkansas plan.

USA tillämpar dödstraff, det är ingen nyhet och det pågår inte ens en riktig debatt om dess berättigande. Däremot diskuteras avrättningsmetoderna och det är där Marcel Williams och delstaten Arkansas kommer in i bilden. Orsaken till den makabra serieavrättningen är nämligen brutalt prosaisk. Bäst före datumet på giftet som delstatens fängelsemyndigheter använder i avrättningarna går ut på söndagen och det är svårt att få tag på nya leveranser. Giftet har förknippats med misslyckade avrättningar där den dödsdömda lidit svårt innan hjärtat stannat och producenterna vill inte att deras produkt förknippas med dylika skådespel.

Rädsla för att bli sittande med dödsdömda fångar utan ett sätt att avrätta dem på fick med andra ord Arkansas att sätta dem på ett löpande band till dödskammaren. Personligen tycker jag att detta låter som upplägget för en bok eller film, men tyvärr är det verklighet. Om de amerikanska motståndarna av dödsstraff tycker att de saknar bitande argument i sin kamp, kunde de kanske börja med att vända blickarna mot Arkansas.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning