Aviciis död – viktigt att prata om det svåra

Tim "Avicii" Berglings död sörjs i en hel värld. Förra helgen hölls en ceremoni till artistens minne i hans hemstad Stockholm. Bild: Lehtikuva-EPA/FREDRIK PERSSON

Aviciis tragiska dödsfall chockar fans i hela världen. Att våga prata om det som känns mörkt och svårt är viktigt – och de som är i närheten måste våga lyssna, fråga och stödja.

Det finns många saker som kan utlösa psykologiska kriser. Står man i närheten av en person som man misstänker eller vet mår dåligt är det viktigt att våga närma sig den, och försöka prata om det, säger Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidologi vid Karolinska institutet i Sverige.

– Det viktigaste är att man inte blir rädd, får ångest och blir tyst och tror att man gör skada genom att närma sig eller ställa frågor. Tyvärr finns en sådan uppfattning på grund av bristande kunskaper, om att man inte ska närma sig människor som är självmordsnära eller över huvud taget befinner sig i en psykologisk kris, säger hon.

"Ensam är inte stark"

I dagarna har det rapporterats omfattande om världsartisten Tim "Avicii" Berglings död vid 28 års ålder. Han hade länge kämpat med och varit öppen med den svåra stress som livet i rampljuset förde med sig. Hans död har rört upp många känslor och sorg bland hans många, ofta unga, fans.

Wassermans viktigaste budskap till alla är att försöka skapa sig kunskap om vad man kan göra för sig själv eller en kompis som mår dåligt.

– Det är en viktig kunskap för dem som är unga, att ensam är inte stark. Försök hitta åtminstone en som du kan dela din kris och dina tankar med.

Våga fråga

Man kan tänka sig att det är som att skala en lök, när man närmar sig en person som mår psykiskt dåligt. Man tar bort det yttre skalet först, och sedan närmar man sig kärnan, säger Danuta Wasserman. Att bara fråga hur det är, och om man kan hjälpa till med något, är en bra början.

– Det är viktigt att man inte pratar så mycket själv. Det ska vara ett samtal som leder till någon sorts dialog och man bör lyssna in vad den andra berättar, eller inte berättar.

Ofta är personen som mår dåligt tyst, och kanske till och med negativt inställd. Då gäller det att försöka skapa trygghet, förtroende och närhet, säger Wasserman. Man ska också sträva efter att samtalet är jämställt – att båda parter är på samma nivå i dialogen så att den som mår dåligt inte förminskas.

Det är viktigt i lägen där man känner stor press, stress eller har psykiska problem att försöka ta hjälp av någon eller några i sin närhet. Att berätta om det man känner kan innebära en lättnad.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning