Avicii: Jag är lyckligare nu

Avicii slutar turnera och spela live efter 2016. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

– Jag är lyckligare och mindre stressad än vad jag varit på länge. Den svenske dj-stjärnan Avicii har efter beskedet att han lägger av efter den pågående världsturnén, nu gett en intervju med The Hollywood Reporter.

– Jag är bara lycklig, jag känner mig fri. Som jag har fått tillbaka mitt eget privatliv och kan fokusera på mig själv för första gången på länge. Det var naturligtvis det svåraste beslutet jag hittills har fattat i mitt liv. Men hittills har jag fått igen det så mycket.

– Jag kan inte säga att jag aldrig mer kommer att göra en show igen. Jag tror bara att jag inte kommer att återvända till att turnera, säger han.

Tim "Avicii" Bergling lämnade i slutet av mars beskedet i ett öppet brev att han slutar turnera och spela live efter 2016. Han berättar att han var nervös innan.

– Främst för att jag skulle verka otacksam. Men jag har fått så mycket stöd från vänner inom industrin, andra DJ:s och andra artister. Fansen har också varit fantastiska. Till och med mediernas respons har varit otrolig. Så, det har varit mycket bättre än förväntat.

Född den 8 september 1989 i Stockholm som Tim Bergling. Son till skådespelerskan Anki Lidén och halvbror till programledaren och skådespelaren Anton Körberg.

Började göra musik i mitten av 2000-talet och fick 2010 sin första mindre hit med singeln "Seek bromance". Det stora genombrottet kom sedan året därpå med singeln "Levels".

I juni 2013 gav Avicii sedan ut monsterhitten "Wake me up" – en låt som sedan dess spelats över 420 miljoner gånger på Spotify. Samma år kom debutalbumet "True".

I fjol släpptes Aviciis andra studioalbum "Stories", med hitlåtar som "Waiting for love" och "For a better day".

Under året gör Avicii sina sista konserter. Bland annat spelar han i Malmö den 5 augusti.

Stora hälsoproblem

Avicii har de senaste åren dragits med hälsoproblem och tvingats ställa in flera turnéer och konserter. Under 2014 opererades hans gallblåsa bort vilket ledde till en sjukskrivning och så sent som i oktober i fjol ställde han in samtliga konserter för resten av det året för att få en "välförtjänt paus".

– Det här var något jag var tvungen att göra för min hälsa, säger han nu till THR. Scenen var inte för mig. Det var inte showerna och inte musiken, det var allt det andra runt omkring som aldrig kändes naturligt för mig, alla andra delarna av att vara artist. Jag är mer av en introvert person, och det var alltid svårt för mig. Jag tog med mig för mycket negativ energi, tror jag.

Ny dokumentär

Intervjun gjordes i samband med lanseringen av dokumentären "Stories" som handlar om 26-åringens monsterkarriär.

– Det har varit en galen resa. Jag började producera när jag var 16. Jag började turnera när jag var 18. Sedan dess har det varit 100 procent, säger han.

– När jag ser tillbaka på mitt liv, tänker jag "wow, har jag gjort det". Det var på ett sätt den bästa tiden i mitt liv. Det kostade på – med mycket stress och mycket oro – men det var mitt livs resa.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning