Sannfinländarna chockade efter avhoppen

Sannfinländarnas tredje vice ordförande Juho Eerola. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

– Jag fattar inte att, speciellt en så här stor grupp, bryter sig ut. Det känns ofattbart att man börjar trilskas för att man förlorar ett val, säger Sannfinländarnas rikdsdagsledamot Tom Packalén.

Nyheten om att ex-partiledaren Timo Soini och majoriteten av ledamöterna lämnar Sannfinländarnas riksdagsgrupp överraskade många av partiets riksdagsledamöter.

Riksdagsledamoten Ville Tavio (Sannf) säger att det verkar som att medlemsomröstningen under partikongressen i Jyväskylä inte respekteras. Han säger att vi nu får se om det bara är frågan om att behålla Timo Soinis och Sampo Terhos ministerportföljer.

– Jag har alltid ansett att folket inte kan rösta fel. Nog är det här ganska underligt. Det ser ut som att den största delen av riksdagsgruppen inte respekterar medlemsröstningen som Halla-aho vann, säger han. 

Även andra inom partiet blev förvånade av beslutet. Riksdagsledamot Tom Packalén säger att det uppstod viss förvåning bland Sannfinländarna efter hans beslut att stanna.

– Jag bedriver efter bästa förmåga den politik som folket har valt mig bedriva, säger han.

– Jag fattar inte att, speciellt en så här stor grupp, bryter sig ut. Det känns ofattbart att man börjar trilskas för att man förlorar ett val.

Packalén säger att han inte direkt ombads komma med i den nya riksdagsgruppen Nytt alternativ.

Sannfinländarnas tredje vice ordförande Juho Eerola säger att den stora mängden avhoppare var förvånande. Det hade enligt honom varit tal om bara ett fåtal namn.

Han säger att det här kommer att förena de som blev kvar av Sannfinländarna. Eerola säger att ingenting chockar honom, men att det här är en historisk dag.

– I dag gjordes politisk historia då – vågar man säga – de med "sedelryggrad" lämnade.

Landsbygdspartiets ledare Veikko Vennamo anklagade i tiderna partiets avhoppare för att ha sedelryggrad, det vill säga att de går att köpas.

Eerola tycker att det är synd att många goda vänner hörde till de som bröt sig ut. Han hoppas att det här inte förstör relationer.

– Jag har goda vänner även i andra partier, så knappast tappar vi kontakten på en personlig nivå.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning