Avhandlingsfusk ledde till förlorad examen

Fusk med avhandlingen har lett till att en magister fråntagits sin examen. Saken klarnade på måndagen när Högsta förvaltningsdomstolen kullkastade ett beslut från Östra Finlands universitet om att bevilja examen.

Pro gradu-avhandlingen hade redan gått igenom en granskning, men i en andra granskning hittades fusk samt plagierade och uppdiktade uppgifter. Avhandlingen hade godkänts 2011 med goda betyg vid Östra Finlands universitet. Den utexaminerade började därefter jobba vid universitetet och siktade på en doktorsavhandling.

Misstankarna uppstod sedan forskaren tillsammans med tre andra skribenter skickat en artikel till en utländsk vetenskaplig tidskrift. Tidskriften slog larm om plagiatmisstankarna och avhandlingen togs upp till en ny granskning.

Krista Varantola som är ordförande för Forskningsetiska delegationen säger att fuskfallen är sällsynta i Finland och de misstänkta fallen avslöjas ofta när avhandlingarna granskas.

– Under de senaste åren har ungefär en pro gradu-avhandling per år kommit till vår behandling. Vi har behandlat ett par doktorsavhandlingar på fem år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning