Orbánparti lämnar EU-högern – Samlingspartiet gör tummen upp

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivfoto. Bild: Francisco Seco/TT-AP

Adjö, säger Ungerns konservativa regeringsparti Fidesz till Europahögerns partigrupp EPP.

Beskedet kommer sedan kristdemokratiskt konservativa EPP på onsdagen röstat igenom nya regler, vilket skulle öppnat för tuffare åtgärder gentemot Fidesz.

Redan före omröstningen hälsade Fideszledamoten Tamas Deutsch via sms till nyhetsbyrån Reuters att det vore "oacceptabelt" om de nya reglerna begränsar Fidesz-ledamöternas rättigheter. Efter omröstningen kom beskedet om tack och adjö.

De finländska EU-parlamentarikerna i Samlingspartiet har länge varit obekväma med att EPP är så splittrat. Följaktligen välkomnar de beskedet att Fidesz under ledning av Ungerns premiärminister Viktor Orbán går sin egen väg. Henna Virkkunen säger i ett uttalande att Samlingspartiet har jobbat länge för den här utgången.

"De nya EPP-reglerna som godtogs med stor majoritet skulle ha uteslutit Fidesz-ledamöter från alla centrala poster. Viktor Orbáns beslut att lämna gruppen kom efter att reglerna godkändes. Fidesz gick av tvång, inte av fri vilja", säger hon.

Virkkunen påpekar att det stora problemet – den oroväckande utvecklingen i Ungern – fortfarande är ett olöst problem.

"Europa har vaknat alldeles för sent. Många som följt rättsstatens utveckling i flera länder har varnat för Ungern sedan början av 2010-talet. Demokratin är inne på en väg som sällan har en återvändo", säger Virkkunen.

Petri Sarvamaa säger att det är "en stor lättnad" att Fidesz lämnar EPP.

"Det finns ingen plats för Fidesz och Orbán i EPP-gruppen som tror på det demokratiskt och fritt Europa", säger Sarvamaa i ett uttalande där han beskriver Orbáns politik som "radikalism" och ett förtryck av medborgerliga rättigheter.

Striden om Fidesz inom EPP har pågått i flera år, då kritiken vuxit mot hur Orbán och hans regering styrt på hemmaplan. Samtidigt har det funnits en oro för att kasta ut partiet.

Avhoppet innebär att EPP tappar 13 av sina ledamöter. Partigruppen kommer ändå att vara fortsatt klart störst i EU-parlamentet, med 174 ledamöter jämfört med 145 för socialdemokratiska S&D.

Vad Fidesz kommer att göra är ännu inte klart, även om det har gissats att partiet kommer att söka sig till den mer EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR, där bland andra Sverigedemokraterna och det polska regeringspartiet Lag och rättvisa sitter. Sannfinländarna var med i ECR under åren 2014–2019. Numera sitter Sannfinländarna i Gruppen Identitet och demokrati.

Viktor Orbán, född 1963, har varit Ungerns premiärminister sedan maj 2010 då hans konservativa parti Fidesz vann över 50 procent av rösterna. Orbán har därefter kritiserats utomlands för tuffare pressregler och regeringskontroll över domstolarna, men har på hemmaplan blivit populär med hjälp av en förbättrad ekonomi och tuffa utspel mot migranter och flyktingar. Han ledde även landet en första gång som premiärminister 1998-2002.

I Ungerns parlament har Fidesz och kristdemokratiska samarbetspartiet KDNP totalt 133 av 199 mandat. I lokalvalet 2019 förlorade man dock överraskande makten i huvudstaden Budapest.

Inom EU har Fidesz tillhört den kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning