Avgörande dag för upphovsrätt på nätet

Hur plattformar som Youtube ska garantera att inte otillåtna klipp laddas upp ingår i de pågående förhandlingarna om nya upphovsrättsregler på internet. Bild: Mostphotos

Döden för internet eller döden för konstnärlig verksamhet och traditionella medier? Nyfikenheten är stor inför dagens eventuella uppgörelse om nya EU-regler för upphovsrätten på nätet.

Kamporden har varit hårda under det senaste halvårets strid. De avslutande kompromissförhandlingarna väntas nu i mål vid lunchtid för att eventuellt hitta en uppgörelse som kan godkännas av såväl EU:s medlemsländer som EU-parlamentet.

Debatten har gått het om framför allt reglerna för eventuell ersättning vid länkning och olika plattformars ansvar om någon lägger ut skyddat material.

Bland anhängarna finns upphovsrättsorganisationer, tidningsutgivare och stora förlag.

"Utan direktivet skulle kreatörer lämnas utan garantier för en rättvis ersättning online och våra sektorer skulle utsättas för stor juridisk osäkerhet", påpekar en lång rad organisationer i ett gemensamt uttalande.

Bland motståndarna finns nätaktivister och stora och små plattformar och sajter.

"Förslagen skulle begränsa vår möjlighet att aktivt delta på nätet och i stället gynna de stora mediakonglomeratens affärsmodeller", hävdar den tyska piratpartisten och EU-parlamentsledamoten Julia Reda.

Efter dagens förhandlingar får hela EU-parlamentet avgöra om man säger ja eller nej till resultatet, sannolikt i slutet av mars.

Läs också:

EU-parlamentet gav grönt ljus för länkavgifter på webben – "Det handlar inte om att förstöra internet"

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning