Avgångskrav på guvernör efter rasistiskt foto

Virginias guvernör, demokraten Ralph Northam, ifrågasätts efter att ett rasistiskt foto med honom publicerats. Bild: TT/AP/Steve Helber

Virginias demokratiske guvernör Ralph Northam har hamnat i blåsväder efter att ett foto av honom från en skolas årsbok 1984 publicerats av flera medier i USA.

På fotot syns två personer, den ene klädd i Ku Klux Klan-dräkt och huva, den andre med svartmålat ansikte. Både från demokratiskt och republikanskt håll har det kommit krav på Northams avgång.

På fredagen bekräftade Northam i ett skriftligt uttalande att han är en av de två personerna på fotot, dock inte vilken av dem, och sade också att han är ångerfull.

"Jag är hemskt ledsen för mitt beslut att delta på det sätt jag gjorde på den här bilden och för den smärta som det beslutet orsakat då och nu", skriver Ralph Northam.

Ursäkten stillade dock inte kraven på Northams avgång. Hans partikollega New Jerseysenatorn Cory Booker, som på fredagen lanserade sin presidentvalskampanj, anser att Northams förtroende är förbrukat.

"De här bilderna väcker årtionden av ilska, ångest och rasistiskt våld och de har underminerat allt förtroende för guvernör Northams förmåga att leda. Vi ska förvänta oss mer av våra folkvalda. Han borde avgå," skriver Booker på Twitter.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning