Äventyr för livet

Bild: Kristoffer Åberg

Skriftskolan ska förnyas. De unga får mer att säga till om, men kommer en fördjupning av andliga värden att locka femtonåringar?

Det var i vintras och en handfull tonåringar satt samlade runt vårt matbord, ivrigt diskuterande den efterlängtade sommarens program. Sovmorgnar, resor och festivaler fanns på listan, och konsensus verkade råda om den absoluta höjdpunkten: skriftskollägret.

Tiotusentals unga kommer snart att tillbringa en vecka hemifrån i sällskap med andra unga – och Gud, får man förmoda. "Skriftskolan är ett äventyr som du kan uppleva bara en enda gång", skriver evangelisk-lutherska kyrkan i Finland på sin hemsida, och sammanfattar skolan med tre ord: liv, tro och bön.

Skriftskolan är ett vinnande och jämställt koncept som årligen lockar kring 50 000 unga, ungefär lika många flickor som pojkar. I fjol gick hela 83,5 procent av femtonåringarna i skiftskola och siffran har hållits rätt konstant under de senaste åren.

Men världen förändras snabbt, och de unga med den. Nu filar församlingarna på framtidens skriftskola för att säkra succén.

Nästa år firas inte bara Finlands 100 år utan även reformationens märkesår: 500 år har gått sedan Martin Luther offentliggjorde sina 95 teser, och jämsides med mycket annat jobbar kyrkan på en förnyelse av skriftskolan, som ska föras till biskopsmötets godkännande nästa år. Förnyelsen berör de 3500-4000 personer som årligen jobbar med skriftskolverksamheten, plus konfirmanderna förstås. Meningen är att konfirmanderna 2019 blir de första som får uppleva en reformerad skriftskola.

Så hur ska den se ut?

Kärnan är de ungas engagemang. Skriftskolan ska finnas till för den unga, inte tvärtom. Den unga är inte ett objekt för kyrkans pedagogiska verksamhet utan ett subjekt i utvecklingen av sig själv, enligt kyrkans vision. Andligheten stärks genom att öva sig i vardagen, skaffa erfarenheter, känna delaktighet och kunna påverka verksamheten. Att delta i nattvarden redan under skriftskolan ska bli möjligt.

Konfirmanderna och hjälpledarna får delta i planeringen, genomförandet och evalueringen av skriftskolan, och ledorden är lagarbete och samarbete. Mobilteknik ska utnyttjas. Det halvår som skriftskolan sammanlagt räcker ska förbereda konfirmanden för konfirmationen men också vuxenlivet.

För församlingarna är förnyelsen förstås ett sätt att försöka garantera medlemmar och få de unga att inse att kyrkan handlar om något annat än att få servicevaluta för kyrkoskatten.

Frågan är om ungdomarna vill ha något mer än en veckas social samvaro med retroaktiviteter som kortspel, nattsim och tjuvrökning, eller om det finns en beställning på en djupare dimension av äventyret.

Susanna Ilmoni Chefredaktör för HBL

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning