Sauli Niinistö beklagar USA:s beslut att lämna säkerhetssamarbete – Nato håller extrainkallat möte

President Sauli Niinistö kommenterade frågan om Open skies-samarbetet under sin presskonferens på fredagen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Tyskland uppmanar USA att ompröva beslutet att lämna Open skies-avtalet som reglerar länders obeväpnade observationsflygningar. Finlands president Sauli Niinistö säger att det är ytterligare en punkt i en politisk utveckling som inte är bra.

Open skies-fördraget, som ryms inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), är tänkt att utöka förtroendet genom att de 35 länder som omfattas får ökade möjligheter till övervakning militärt. Avtalet reglerar länders obeväpnade observationsflygningar över varandra.

Men på torsdagen sade USA:s president Donald Trump att USA lämnar avtalet. Motiveringen var att Ryssland upprepade gånger brutit mot det.

USA.s president Donald Trump. Foto: Bild: Alex Brandon/AP-TT

Heiko Maas, Tysklands utrikesminister, vill att USA ändrar sig. Enligt ett uttalande säger han att Frankrike, Polen och Storbritannien upprepade gånger förklarat för USA varför avtalet bör bestå.

Trump sade också att det finns en "mycket god chans att vi gör en ny uppgörelse eller gör någonting för att sätta ihop det här avtalet igen".

Försämrad säkerhet

En diplomatkälla uppger för nyhetsbyrån AFP att Natoambassadörerna blixtinkallats till möte på fredagseftermiddagen. Mötet ska analysera följderna av beslutet, och analytiker tror nu att spänningarna inom alliansen kan komma att öka.

Rysslands biträdande utrikesminister Alexander Grusjko säger enligt statliga nyhetsbyrån Ria Novosti att USA:s beslut får följder för de länder som är kvar i avtalet, varav många är Nato-medlemmar.

– USA:s uttåg från det här fördraget skulle inte bara vara ett slag mot grunden för europeisk säkerhet. . .  utan mot de grundläggande säkerhetsintressena för USA:s allierade, säger Grusjko.

Vissa analytiker tror att även Ryssland nu kommer att lämna avtalet och att säkerhetsläget i Europa kan försämras i en tid när ryskstödda separatister kontrollerar delar av Ukraina och Georgien.

Niinistö: Vapenkontroll en topprioritet för Finland

Finlands president Sauli Niinistö säger att Finland håller fast vid att nedrustning och vapenkontroll är en topprioriterad fråga i den internationella politiken.

Niinistö svarade på en fråga om USA:s beslut på fredagen då han höll en presskonferens inför Gullranda-samtalen.

– Det här är en detalj i den utveckling som inte alls varit bra. I Finland har vi betonat betydelsen av nedrustning, vi hoppas på framsteg där, och Open skies har varit ett sätt för länder att upprätthålla en ömsesidig försäkran. Man har varit öppna, till exempel då det pågått övningar, säger Niinistö.

– Såvitt jag förstår har USA:s strävan varit att på det här sättet komma till bredare förhandlingsbord, men den prognosen är nog inte god just nu. Finland håller strakt fast vid nedrustning och vapenkontroll som prioriterade frågor i världen.

Fördraget Open skies är ett samarbetsavtal där de anslutna länderna har gått med på att öppna sina luftrum för varandras flygfotospaning och övervakning.

Avtalet har funnits sedan 1992 och var först bara öppet för Natoländer och länder i före detta Warszawapakten. Det öppnades 2002 för alla medlemsländer i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

I dag är 35 länder anslutna till fördraget, däribland Sverige.

Ett viktigt syfte med samarbetet är att deltagande länder ska kunna kontrollera att inget land bryter mot exempelvis ingångna nedrustningsavtal.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning