Även Polen kan stänga Huawei ute

Bild: Lehtikuva-AFP/Fred Dufour

Polen kan överväga att förbjuda produkter från den kinesiska telekomjätten Huawei i offentliga verksamheter, säger en högt uppsatt regeringsföreträdare. Regeringen kan även strama åt lagstiftningen för att låta myndigheter begränsa tillgången till produkter gjorda av företag som kan innebära ett hot mot säkerheten.

Uttalandet kommer efter att en kinesisk Huawei-anställd och en tidigare polsk säkerhetsagent gripits misstänkta för spioneri.

USA och Storbritannien är några länder som stoppat Huawei från att bygga ut 5G-tekniken med hänvisning till misstankar om spionage via telenäten. Även i Sverige och Norge utreds frågan.

Polens inrikesminister Joachim Brudzinski uppmanar EU och Nato att utarbeta en gemensam ståndpunkt kring att eventuellt utesluta Huawei från telekommarknaden.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46