Även PAM och JHL kritiserar regeringens ändringar i arbetsavtalslagen – slår hårt mot kvinnor

PAM:s ordförande Ann Selin. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Enligt fackförbunden PAM och JHL drabbar regeringens ändringar i arbetsavtalslagen speciellt kvinnodominerade branscher och är därmed ett jämställdhetsproblem.

Servicefacket PAM och Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL kritiserar regeringens planer på att ändra arbetsavtalslagen så att det blir lättare att säga upp personer i företag med under 20 anställda.

Enligt PAM:s och JHL:s ordförande, Ann Selin och Päivi Niemi-Laine, drabbar lagändringen speciellt de kvinnodominerade branscherna och hotar därmed jämställdheten.

– Regeringen borde ha gjort en könskonsekvensbedömning, säger Selin och Niemi-Laine i ett pressmeddelande.

JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine. Bild: Lehtikuva/Onni Ojala

Regeringen motiverar ändringen med att den nuvarande arbetsavtalslagen höjer tröskeln för små företag att anställa ny personal. Företagen låter hellre bli att anställa än anställer fel person, anser regeringen.

– Ifall lagen blir verklighet kommer den att tysta ner kvinnorna på arbetsplatserna. Uppluckrandet av det individuella uppsägningsskyddet ökar oron och gör arbetstagare ojämlika utifrån kön och arbetsplatsens storlek. Kvinnornas ställning på arbetsmarknaden är redan nu sämre än männens och hotet är att situationen blir ännu värre, säger ordförandena.

Selin och Niemi-Laine tror inte på regeringens motivering. Enligt dem finns det ingen forskning som visar att regeringens påstående stämmer.

Regeringens proposition riktar sig speciellt mot servicebranschernas och den offentliga sektorns anställda, eftersom dessa ofta saknar omfattande bestämmelser om uppsägningsskydd i sina arbetsavtal. 70 procent av arbetskraften i dessa branscher är kvinnlig.

Tidigare i veckan kritiserades förslaget av Fackförbundens centralorganisation FFC.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning