Även Kanada vill kräva betalt av it-jättar

Fler länder kan komma att kräva nätjättar som Facebook på ersättning. Arkivbild. Bild: Matt Rourke/TT-AP

Kanada säger att man liksom Australien kommer att lagstifta för att it-jättar som Facebook och Google ska tvingas betala för innehåll som de lägger ut och som kommer från medieföretag.

Sedan i torsdags blockeras delning av nyheter för Facebookanvändare i Australien och lokala mediebolag har fått sina konton blockerade. Stoppet kommer efter det att en lag som tvingar it-jättarna till ersättning har kommit ett steg närmare att träda i kraft.

Steven Guilbeault, kanadensisk minister som ansvarar för att utforma en liknande lagstiftning som ska presenteras inom kort, fördömer Facebooks agerande och säger att det inte kommer att avskräcka Ottawa.

– Kanada ligger i framkant i denna strid ... vi är bland de första länderna runt om i världen som gör det här, säger han.

Guilbeault säger att Kanada eventuellt går på den australiska modellen, som innebär att Facebook och Google tvingas betala lokala medier för innehållet, eller den modell som finns i Frankrike, som kräver att Google förhandlar med utgivare över betalning för att använda deras material.

– Vi utreder vilken modell som lämpar sig bäst, säger Guilbeault och lägger till att han så sent som förra veckan talade med sina franska, australiska, tyska och finska motsvarigheter om att arbeta tillsammans för att säkerställa rättvis ersättning för webbinnehåll.

– Jag misstänker att vi snart kommer att ha fem, tio, femton länder som antar liknande regler ... kommer Facebook att kapa banden med Tyskland, med Frankrike?

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning