Svensk ishockeyspelare dömd för misshandel

Arkivbild. Jakob Lilja (t.h.) mötte HIFK med Linköping i Champions Hockey League år 2014. Bild: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Jakob Liljas crosschecking under en ishockeymatch 2015 var misshandel. Det konstaterar nu Högsta domstolen i Sverige, som likt både tingsrätt och hovrätt fäller den tidigare Röglespelaren.

Den svenska högsta domstolen skriver i ett pressmeddelande att Lilja fälls för misshandel, precis som i tingsrätt och hovrätt. Däremot ändrar domstolen påföljden till villkorlig dom utan böter. Detta då den tagit hänsyn till att spelaren redan fått ett disciplinstraff inom ishockeyn.

Lilja dömdes i tingsrätt och hovrätt för misshandel av normalgraden till villkorligt straff och dagsböter.

Hovrätten ansåg att Liljas våld inte begicks för "något som är i linje med det spelet går ut på", och dömde honom i september.

HD går på samma linje och framhåller i sin dom att både handlingar som håller sig inom spelets regler och handlingar som strider emot dessa normalt sett är tillåtna, även om de uppfyller kraven på vad som räknas som misshandel, eftersom det bland annat finns en undantagsregel om samtycke i brottsbalken.

Men domstolen har kommit fram till att "slaget utdelades vid sidan av spelet och att gärningen inte kan anses vara tillåten med stöd av de nyss nämnda undantagsreglerna".

Till förhandlingarna i Högsta domstolen hade ny bevisning plockats fram i form av ett tio minuter långt videoklipp med andra liknande händelser i SHL.

Ben-Amor unikt fall i Finland

I Finland är det förmodligen mest kända fallet av våld inom ishockeyrinken som gått till myndigheterna Semir Ben-Amors påhopp på Ville Peltonen. Jokeritspelaren Ben-Amor anföll HIFK:s Ville Peltonen med både en tackling i huvudet och slag med knytnävar i en match mellan lagen i september 2012. Ben-Amor dömdes till 18 matchers avstängning av Ligan, men åtalades även för incidenten. Ben-Amor dömdes av Helsingförs tingsrätt till 60 dagsböter, vilket utgjorde 3540 euro med hans dåvarande inkomster.

Det är ovanligt att idrottsvåld på högsta nivå i Sverige når rättssystemet. Här är några tidigare uppmärksammade fall inom ishockeyn som har lett till åtal eller har utretts av åklagare:

+ 1981 crosscheckade den dåvarande Djurgårdenspelaren Peter Wallin Björklövens Lennart Norberg i ansiktet i en elitseriematch. Wallin polisanmäldes och åtalades misstänkt för misshandel. Wallin dömdes till villkorligt fängelse och dagsböter i tingsrätten, men friades sedan i hovrätten.

+ 1982 polisanmäldes Södertäljespelaren Kent "Kneten" Andersson efter ett påhopp på Almtunabacken Stefan Gundt. Andersson åtalades misstänkt för misshandel, men friades sommaren 1983.

+ 2015 svingade Röglebacken André Deveaux sin klubba mot Västerås Per Helmersson under uppvärmningen inför den fjärde SHL-kvalmatchen. Deveaux fick sparken från Rögle och anhölls i sin frånvaro. När kanadensaren inte återvände till Sverige lades förundersökningen ned med anledning av att det inte gick att förvänta sig att överföra lagföringen till Kanada.

Källor: Dagens Nyheter, Upsala Nya Tidning, åklagare Margaretha Danielsson Olvon.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning