Även Fox stoppar kontroversiell Trumpreklam

Den amerikanska tv-kanalen Fox – som vanligtvis är mycket trogen USA:s president Donald Trump – har beslutat att den omstridda kampanjvideo för Trump som CNN anser vara rasistisk ska sluta sändas. Bild: TT-AP/Eduardo Munoz

Också den konservativa och Trumptrogna amerikanska tv-kanalen Fox har beslutat att dra tillbaka den omstridda kampanjvideo för president Donald Trump som mediebolaget CNN har förklarat vara rasistisk.

Reklamvideon kopplar samman en namngiven illegal migrant som dömts för morden på två poliser i Kalifornien 2014 med den grupp migranter som rör sig mot USA från Centralamerika.

Utöver Fox har även CNN, NBC och Facebook beslutat att inte sända videon. NBC sände den under det populära programmet Sunday Night Football, men företaget meddelade på måndagen att den dras tillbaka:

"Efter ytterligare granskning håller vi med om annonsens okänsliga karaktär och har beslutat att upphöra med att sända den i våra kanaler så snart som möjligt", skriver en talesperson för NBC i ett mejl.

Tidigare har alltså CNN vägrat sända videon för att den är "rasistisk".

"När vi fick ett tillfälle att få betalt för att ta den här annonsen, nekade vi. Det är fakta", skrev CNN på Twitter i lördags.

Beskedet från Fox – som Donald Trump ofta benämner som sin favoritkanal – var kortfattat och företaget har inte offentligt utvecklat sitt beslut.

Donald Trump fick frågor om mediebolagens beslut i samband med en informell pressträff i Maryland på måndagen.

– Ni berättar något som jag inte vet någonting om. Vi har en hel massa annonskampanjer och enligt de siffror vi ser är de sannerligen effektiva, svarade han.

På frågan om annonserna och kampanjfilmerna kan uppfattas som stötande svarade presidenten att det är mycket som är stötande.

– En hel del saker är stötande. Era frågor är stötande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning