AVEK-priset till Tuomas A. Laitinen: "Han rör sig ständigt mellan konst och vetenskap"

Årets AVEK-pris går till konstnären Tuomas A. Laitinen. Bild: RIITTA SUPPERI

Centralen för audiovisuell kultur tilldelar konstnären Tuomas A. Laitinen årets AVEK-pris. Pristagaren utsågs av programkuratorn vid Venedigs filmfestival, italienaren Paolo Bertoli.

I ett pressmeddelande motiverar Paolo Bertoli sitt beslut:

"Tuomas A. Laitinens verk rör sig ständigt mellan konst och vetenskap, i avsikt att väcka frågor och på överraskande nya sätt belysa koncept som det mänskliga och icke-mänskliga, förhållanden mellan kroppar och rum, hur tankar skapas.

Laitinen spelar rollen som en skapare av rum, objekt och bilder som speglar världen som den är samtidigt som den omvandlas till något annat, något nästan outgrundligt.

Laitinen berättar att han ofta arbetar med genomskinliga och transparenta material, till exempel glas. Han simulerar och skiktar också glasets egenskaper i 3D-animationer.

Centralen för audiovisuell kultur beviljar varje år sitt pris som ett erkännande för kreativt arbete. Summan är 15 000 euro. Tuomas Laitinens verk har visats bland annat vid Helsingforsbiennalen (2021), Macaobiennalen (2021), Kiasma (senast 2017) och i Sydneybiennalen (2018).

Tuomas A. Laitinens konstverk PsiZone på Helsingforsbiennalen 2021. Bild: Maija Toivanen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning