Ava Max: "Glad om någon kallar mig psycho"

Ava Max slog igenom med Sweet but psycho. Bild: Joel C Ryan

Hon slog igenom stort med hiten Sweet but psycho. Nu kommer Ava Max med ny singel och på debutalbumet samarbetar hon med den riksssvenska producenten Shellback.

Superhiten Sweet but psycho delade upp lyssnarna i två läger – de som älskade poprefrängen och såg en ny Lady Gaga eller Katy Perry födas och de som tyckte att Ava Max kapitaliserade på psykisk ohälsa.

– När låten kom ut var den väldigt polariserande, många älskade den men många hatade den också. Jag tror att det är sådan jag är som artist och jag är van vid det nu. Själva låten kan bli feltolkad på grund av titeln, men för mig om någon kallar mig psycho så säger jag "oh wow, tack". Det betyder att jag inte har hållit inne med mina känslor. Det är inte ett dåligt ord om inte någon använder det för att attackera dig, säger hon.

Mamma sjöng opera

Ava Max heter egentligen Amanda Koci och föddes 1994 i delstaten Milwaukee i USA, dit hennes föräldrar hade invandrat från Albanien. Hon drömde om en karriär i musikbranschen, något som inte blev verklighet förrän hon träffade producenten Cirkut i Los Angeles 2014. Hon beskriver sig själv som ett Britney Spears-fan på jakt efter den amerikanska drömmen.

– Jag växte upp med att min mamma jobbade väldigt hårt, hon hade tre jobb. Jag kände att om jag blir sångerska kan jag ta hand om min familj. Jag älskade att sjunga redan som liten och min mamma sjöng opera, säger hon.

Nya låten Kings and queens låter kusligt lik som Ankie Baggers gamla hit Where were you last night i refrängen, en låt Ava Max naturligtvis inte hade hört när TT:s reporter påpekar likheterna.

Nu släpper Ava Max singeln Kings and queens. Bild: Chris Pizzello

– En svensk låt? Från 1989? Jag måste skriva upp efternamnet och lyssna på den direkt vi har lagt på, säger hon när TT når henne på telefon i Los Angeles.

Skrev ny låt

Hon beskriver staden som en spökstad på grund av coronavirusets spridning, som gör att många håller sig inomhus.

– Alla i mataffären har handskar och munskydd. Jag är glad att man får gå ut, jag hade blivit galen annars. Jag skrev faktiskt en ny låt för ett par dagar sedan, inspirerad av den här konstiga tiden, säger hon.

När Ava Max besökte Sverige för ett år sedan var hon med om en trafikolycka i Stockholm, men klarade sig undan med blotta förskräckelsen. Hon hade aldrig varit utanför USA före Sverigebesöket.

TT: Vågar du komma tillbaka efter den upplevelsen?

– Om jag ska vara ärlig så var det inte den värsta trafikolyckan jag har varit med om. Jag känner mig inte rädd och jag älskade Sverige.

Shellbacksamarbetet:

"Jag vet att Shellback är svensk. Titeln på låten är hemlig just nu men inte så länge till. Det är en väldigt poppig låt och vi hade kul när vi gjorde den men det är allt jag får säga just nu."

Nya albumet:

"Vi bestämde oss för att bara släppa singlar i början av min karriär. Efter det att Sweet but psycho blev en hit ville jag inte släppa något bara för sakens skull. Vi hoppas på att albumet släpps i sommar om det inte skjuts fram. Vilket jag hoppas det inte gör, men vem vet?"

Att bli jämförd med Lady Gaga:

"Det är inget nytt att folk jämför oss. Det är en otrolig ära, jag tycker personligen att hon är ett geni. Jag tror att det kan vara att vi båda är korta, blonda och gör popmusik. Det kan också vara våra mörka röster. Jag hade gärna träffat henne någon gång, men det har inte hänt ännu."

Född 1994 av albanska föräldrar, heter egentligen Amanda Koci. Hon flyttade till Los Angeles som 19-åring. Slog igenom stort med låten Sweet but psycho 2018, som bland annat låg etta på svenska singellistan. Hon är känd för sin signaturfrisyr "the Max cut", där ena halvan av håret är långt och andra en kort page. Aktuell med nya singeln Kings and queens och ett kommande debutalbum.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning