Oväntad valseger för Australiens Scott Morrison

Scott Morrison med sin fru, Jenny, och parets två barn. Bild: Lehtikuva/AFP/Saeed Khan

De dystra opinionssiffrorna bytte skepnad, och blev i stället en politisk skräll i Australiens parlamentsval.

Den sittande premiärministern Scott Morrison, vars borgerliga koalition är naggande nära en majoritetsregering, förbereder sig nu för att infria sitt vallöfte om häftiga skattesänkningar.

Att den borgarliga koalitionen, bestående av det Liberala partiet och det konservativa Nationalpartiet, skulle gå segrande ur lördagens parlamentsval i Australien sågs av många som otroligt.

Med dystra opinionssiffror under valrörelsen ansågs den sedan 2018 sittande premiärministern Scott Morrisons chanser så låga att ett bettingföretag delade ut pengar till de som tippat på vinst för oppositionspartiet Labor redan dagen före valet.

"Mirakel"

Men valnatten pekade tidigt på en dundrande skräll för Morrison, som gått till val på sänkta skatter, lägre invandring och ökat stöd till gruvindustrin.

Morrisons borgerliga koalition hade på söndagskvällen lokal tid säkrat 73 mandat i representanthuset, det australiska parlamentets underhus. Med sex valdistrikt kvar att räkna finns chansen att de kammar hem ytterligare fyra mandat, enligt det nationella tv-bolaget ABC:s valanalytiker. 76 mandat krävs för egen majoritet.

Om Morrison snuvas på egen majoritet kan den borgerliga koalitionen behöva förlita sig på oberoende ledamöter, ett upplägg som ofta gett kaotiska resultat i australisk politik.

I väntan på det slutliga valresultatet uppger Scott Morrison att han nu förbereder den omfattande skattereform som han lovat i sin kampanj.

Samtidigt skramlar gratulationerna in från världens hörn – både från USA:s president Donald Trump och från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har också uttryckt sitt stöd för Morrison, som enligt henne "förstår" Nya Zeeland.

Förlust för Labour

Det svidande nederlaget för arbetarpartiet Labor har redan gett utslag i de egna leden. En besviken partiledare, Bill Shorten, meddelade tidigt att han avgår – långt innan majoriteten av rösterna var räknade.

– Vi är en stark och stolt rörelse, och vår tid kommer, sade Shorten i ett tal på valnatten.

Valresultatet innebär också en förlust för Australiens högerpopulistiska politiker, som siktat på att skaffa sig ett större inflytande i senaten.

Senatorn Fraser Anning, som blev vida kritiserad efter att han lagt skulden för moskéskjutningarna i Nya Zeeland i mars på muslimerna själva, förlorade sin plats i senaten för delstaten Queensland.

Australien är en förbundsstat sammansatt av sex delstater och två så kallade territorier. Delstaterna, och numera även de båda territorierna, är delvis självstyrande.

Landets statsöverhuvud är formellt den brittiska drottningen Elizabeth II – i Australien representerad av en generalguvernör, för närvarnade sir Peter Cosgrove.

Det federala tvåkammarparlamentet ligger i huvudstaden Canberra.

Representanthuset består av 150 ledamöter. Varje ledamot väljs på högst tre år genom majoritetsval i enmansvalkretsar.

Senaten består av 76 senatorer, tolv per delstat och två var från territorierna (Canberra och Northern Territory). Senatorerna väljs på sex år, hälften av platserna är öppna för val var tredje år. Undantaget är senatorerna från territorierna som sitter i tre år.

Lagstiftningsarbetet utförs främst av representanthuset, men senaten har långtgående befogenheter att stoppa nya lagar.

Delstaterna har egna guvernörer, författningar, parlament och regeringar. Flertalet delstater har tvåkammarparlament och mandatperioderna varierar mellan tre och fyra år. Delstaterna får lagstifta i alla frågor utom de som är enbart federala angelägenheter (till exempel utrikes- och försvarspolitik). Federal lag gäller dock över delstatslag.

Politiken i Australien domineras sedan länge av Australian Labor Party (Arbetarpartiet) och en borgerlig koalition mellan Liberal Party of Australia (Liberala partiet) och National Party of Australia (Nationella partiet).

Efter sex år med Labor vid makten återkom den borgerliga koalitionen i regeringsställning efter parlamentsvalet 2013 och valdes om 2016.

Att rösta är obligatoriskt i Australien och personer på sofflocket riskerar böter.

Källor: Australiska parlamentet, Landguiden/UI

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning