Australisk isbrytare på grund i Antarktis

En spricka har hittats i fartygets skrov. Bild: AUSTRALIAN DEPARTMENT OF THE ENV

En snöstorm försvårade på torsdagen arbetet med att undsätta de 68 personer som finns ombord på en australisk isbrytare som har stött på grund i Antarktis.

Fartygets besättning och forskare blev fast på isbrytaren Aurora Australis då dess förtöjningar brast på onsdagsmorgonen då det skulle fylla på förnödenheter vid forskningsstationen Mawson.

Australian Antarctic Division (AAD) som ansvarar för Australiens verksamhet på Antarktis meddelade på torsdagen att alla på fartyget mår bra. Enligt AAD:s chef ska besättningen flyttas till forskningsstationen så fort vädret tillåter. Det väntades ske före fredagsmorgonen.

Enligt AAD har man hittat en spricka i fartygets skrov, men den leder inte till några oljeutsläpp och påverkar inte fartygets balans. På fartyget finns beredskap för eventuella oljeutsläpp.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning