Australisk isbrytare på grund i Antarktis

En snöstorm försvårade på torsdagen arbetet med att undsätta de 68 personer som finns ombord på en australisk isbrytare som har stött på grund i Antarktis.

Fartygets besättning och forskare blev fast på isbrytaren Aurora Australis då dess förtöjningar brast på onsdagsmorgonen då det skulle fylla på förnödenheter vid forskningsstationen Mawson.

Australian Antarctic Division (AAD) som ansvarar för Australiens verksamhet på Antarktis meddelade på torsdagen att alla på fartyget mår bra. Enligt AAD:s chef ska besättningen flyttas till forskningsstationen så fort vädret tillåter. Det väntades ske före fredagsmorgonen.

Enligt AAD har man hittat en spricka i fartygets skrov, men den leder inte till några oljeutsläpp och påverkar inte fartygets balans. På fartyget finns beredskap för eventuella oljeutsläpp.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54