Australisk isbrytare på grund i Antarktis

En spricka har hittats i fartygets skrov. Bild: AUSTRALIAN DEPARTMENT OF THE ENV

En snöstorm försvårade på torsdagen arbetet med att undsätta de 68 personer som finns ombord på en australisk isbrytare som har stött på grund i Antarktis.

Fartygets besättning och forskare blev fast på isbrytaren Aurora Australis då dess förtöjningar brast på onsdagsmorgonen då det skulle fylla på förnödenheter vid forskningsstationen Mawson.

Australian Antarctic Division (AAD) som ansvarar för Australiens verksamhet på Antarktis meddelade på torsdagen att alla på fartyget mår bra. Enligt AAD:s chef ska besättningen flyttas till forskningsstationen så fort vädret tillåter. Det väntades ske före fredagsmorgonen.

Enligt AAD har man hittat en spricka i fartygets skrov, men den leder inte till några oljeutsläpp och påverkar inte fartygets balans. På fartyget finns beredskap för eventuella oljeutsläpp.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning