Australier: Jag skapade bitcoin

Bild: Mostphotos

Den australiske entreprenören Craig Wright hävdar att han är grundaren av den virtuella valutan bitcoin. Vilket – om det stämmer – skulle innebära slutet för åratal av spekulationer.

Enligt BBC har Wright presenterat tekniska bevis för att han står bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto, som lanserade bitcoin 2009.

Satoshi Nakamotos verkliga identitet har länge gäckat journalister och datanördar världen över. I december uppgav tidskriften Wired och tekniksajten Gizmodo att Wright låg bakom pseudonymen. Kort därefter genomförde australisk polis en husrannsakan i hans hem i Sydney, för misstänkt skattebrott.

Till BBC säger entreprenören att han beklagar att han tvingats tillkännage sin identitet, men att han gör det för av omtanke för vänner, som han hävdar har blivit förföljda av journalister.

– Jag skulle hellre låtit bli. Jag vill arbeta. Jag vill bara fortsätta göra det jag gör. Jag vill inte ha pengar. Jag vill inte ha berömmelse. Jag vill inte ha beundran. Jag vill bara bli lämnad ifred, säger Wright.

Han säger även att han samarbetar med australiska skattemyndigheter.

– Vi har advokater som förhandlar med dem om hur mycket jag måste betala, säger han.

Fakta

Bitcoin

Den digitala valutan bitcoin skapades av en anonym programmerare och introducerades 2009.

Bitcoin fungerar på många sätt som en konventionell valuta, den har till exempel en rörlig växelkurs. Det finns växlingskontor där bitcoin kan växlas mot konventionell valuta.

Den viktigaste skillnaden är att bitcoin inte finns i fast form. Valutans värde försvaras eller garanteras inte heller av en riksbank vilket innebär att den är känslig för attacker och kursförändringar.

Bitcoin bygger helt på köparens och säljarens erkännande. I dag accepteras valutan som betalning av både små och stora företag.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33