Australiens somrar har blivit längre

En strand i australiska Adelaide i delstaden South Australia vid en värmebölja i januari. Arkivbild. Bild: Kelly Barnes/AP/TT

Somrarna i stora delar av Australien har blivit en månad längre jämfört med under 1950- och 1960-talen. Samtidigt har vintrarna blivit kortare, visar en ny analys.

Sydney har fått ytterligare 28 heta dagar per år och i Melbourne har antalet ökat med 38 sedan mitten av 1900-talet. I vissa delar av landet som drabbats hårt av de senaste månadernas bränder, till exempels staden Port Macquarie i delstaten New South Wales, har det noterats en ökning med sju veckor av typiska sommartemperaturer.

– Temperaturer som ansågs som en vanlig tre månader lång sommar på 1950-talet sträcker sig nu från tidigt i eller i mitten av november hela vägen till mitten av mars, säger Richie Merzian vid tankesmedjan Australia Institute som har analyserat vädernoteringarna.

Temperaturerna ökar snabbare i Australien än genomsnittet i världen och risken finns att de har stigit med fyra grader i slutet av århundradet, enligt väderbyrån BOM, rapporterar SBS News.

Klimatförändringarna har lett till att somrarna i landet har blivit farligare, enligt Merzian, eftersom det har blivit mindre vintertid då det går att arbeta förebyggande mot bränder. Den extrema värmen får även negativa hälsoeffekter hos befolkningen.

– Perioder av extrem hetta är den dödligaste av alla naturliga faror och har lett till fler dödsfall i Australien än alla andra faror i naturen sammanlagt.

Över 30 människor miste livet i den senaste brandkatastrofen i Australien och tusentals hem förstördes. Minst en miljard djur dog.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning