Australiens antidopningsbyrå försvarar Shayna Jacks tystnad

Shayna Jack. Bild: AFP / Lehtikuva / Manan Vatsyayana

Shayna Jack berättade själv på sociala medier att det var ett positivt dopningsprov som var anledningen till hennes frånvaro från VM. Innan dess angav förbundet och den 20-åriga australiskan att det var personliga skäl som låg bakom – något som väckte kritik.Men Australiens antidopningsbyrå försvarar agerandet.

Den australiska simstjärnan Shayna Jack ströks från Australiens VM-trupp några dagar före avresan till det nyligen avslutade mästerskapet i Gwangju, Sydkorea. Då angavs personliga skäl när hon i själva verket hade lämnat ett positivt dopningsprov.

20-åringen skrev själv om händelsen på Instagram i helgen och berättade då att hon var tvungen att lämna efter anklagelser om en otillåten substans i kroppen. Samtidigt bedyrade hon att allt var ett misstag:

"Jag tog INTE den här substansen medvetet. Simning har varit min passion sedan jag var tio år och jag skulle aldrig avsiktligt ta en otillåten substans som skulle misskreditera sporten och äventyra min karriär", skrev hon.

Kritik väcktes

Att Australiens simförbund eller Jack inte gick ut med det verkliga skälet tidigare har väckt kritik. Förbundet menar att man inte har kunnat avslöja några detaljer medan Asada, Australiens antidopningsbyrå, utreder händelsen.

Dopningsavslöjandet och agerandet är ett hårt slag för australisk simning, då flera av nationens simmare och ledare öppet protesterat mot, och kritiserat, kinesiske stjärnan Sun Yang som är föremål för en dopningsutredning.

Mack Horton vägrade att kliva upp på prispallen efter 400 meter fritt där han tog silver efter Sun Yang, och kritik har bland annat riktats mot att Horton har "kastats under bussen".

Men Asada försvarar tystnaden kring Jacks situation och vad som går att ses som "konfidentiella överenskommelser" med olika idrottsförbund i samband med dopningsutredningar.

Från fall till fall

"Det här är, och har alltid varit, Asadas sätt att jobba. En av anledningarna till att Asada har dessa överenskommelser är för att skydda utredningarnas integritet", säger antidopningsbyrån i ett pressmeddelande enligt nyhetsbyrån Reuters.

Byrån säger vidare att huruvida man går ut med detaljer kring positiva dopningstester bestäms från fall till fall.

"Oavsett den makt vi har, Asada kan inte förbjuda en idrottares rätt att tala eller diskutera dess fall offentligt."

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning