Australien utvisar nordkorean till hemlandet efter 25 år

Soldater vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Bild: Mostphotos

Två fängelsestraff blev för mycket för den australiska migrationsmyndigheten. Nu ska en nordkoreansk flykting utvisas till hemlandet – även om han riskerar avrättning eller att sättas i arbetsläger.

Myndigheten noterar i sitt beslut att mannen riskerar avrättning eller att sättas i arbetsläger för att han varit kritisk mot regimen, men anser inte att mannens svårigheter i hemlandet är "oöverstigliga", rapporterar Sydney Morning Herald.

Det är förbjudet för nordkoreaner att ta sig ut ur landet utan specialtillstånd. Landet är också ökänt för sina fångläger, där omständigheterna beskrivits som ytterst svåra.

Nordkoreanen kom till Australien 1993 i 25-årsåldern, gömd ombord på ett containerfartyg. År 2008 dömdes han till fängelse för drogrelaterade brott. Trots att han varnades för att hans visum var hotat om han begick nya brott, dömdes mannen för nya knarkbrott till sex års fängelse 2015.

Visumet har nu dragits in, och en översynsmyndighet har gått på migrationsmyndighetens linje. Hans sista hopp är att beslutet upphävs av inrikesministern eller en federal domstol, dit mannen överklagat.

– Han kanske inte är ett lysande exempel på personer i vårt samhälle, men han borde inte riskera avrättning för ett brott som han redan har tjänat av straffet för, säger flyktingadvokaten Julian Burnside till tidningen.

Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR, släppte en rapport på situationen i Nordkorea 2014. Där uppgavs bland annat att så kallade politska brottslingar försvunnit, torteras eller utan rättegång förts till politiska fängelser, kwanliso.

I fängelserna har fångar utsatts för medveten svält, tvångsarbete, avrättningar, tortyr och våldtäkter. De senaste fem decennierna beräknar OHCHR att hundratusentals politiskt motiverade fångar ha dött.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning