Australien undvek fiasko efter galen vändning

Australien fick en miserabel start på matchen men Matilads stod för en mäktiga andra halvlek och vände 0-2 till 3-2. Bild: Pascal/Lehtikuva/ Guyot

Australien var rasande över att ha fått en tveksamt dömd straff emot sig och var på väg mot ett VM-fiasko.Men "The Matildas" reste sig och vände mötet med Brasilien från 0–2 till 3–2 efter ett videodomargranskat självmål.

Den inledande veckan av fotbolls-VM i Frankrike har varit kantad av omdiskuterade situationer. Allt som oftast med det assisterande videodomarsystemet, VAR, i huvudrollen. I 3–2-matchen mellan Australien och Brasilien, stormötet i grupp C, fick mästerskapet ännu några situationer att diskutera – inte minst det avgörande målet.

Australien hade utjämnat ett 0–2-underläge till 2–2 och gick för ett segermål. I den 66:e minuten fick innermittfältaren Emily van Egmond bollen på egen planhalva och drog iväg en långboll mot Sam Kerr. Den australiska anfallsstjärnan gick upp i en luftduell med två brasilianska försvarare och mittbacken Monica nådde högst. Nicken riktades mot eget mål, ställde målvakten Barbara, och gick i nät.

Marta historisk

Målet videogranskades i efterhand, då Kerr var tydligt offside när bollen slogs men sedan inte rörde bollen, och godkändes av huvuddomaren Esther Staubli.

Australien hade tidigare i matchen varit rasande när schweiziskan dömde en tveksam straff till Brasilien i mitten av första halvlek. En straff som Marta slog in säkert till 1–0 och blev historisk som första spelare att göra mål i fem VM-slutspel. Storstjärnan, som haft skadeproblem och inte spelade i VM-premiären, byttes ut i halvtid.

Brasilien utökade sin ledning till 2–0 genom Christiane, hattrickskytt i 3–0-segern mot Jamaica i söndagens premiär, i 38:e minuten. Den sydamerikanska stornationen såg då ut att göra Australiens resa vidare från gruppspelet riktigt svår.

Tajt grupp

Men då vaknade världssexan "The Matildas" till. Anfallaren Caitlin Foord satte en viktig reducering i den andra tilläggsminuten av andra halvlek och Chloe Logarzo satte 2–2 i 58:e minuten. Ett långskott, som mer såg ut som ett inlägg, från runt 35 meter som Barbara borde ha tagit.

Åtta minuter senare fullbordade Australien sedan vändningen med Monicas självmål. Segern var oerhört viktig för Australien, som oväntat förlorade sin VM-premiär med 1–2 mot Italien. I en haltande tabell är tre lag (Brasilien, Italien, Australien) lika på tre poäng. Jumbon Jamaica har noll inför mötet med Italien i Reims under fredagen.

David Hjorter/TT

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning