Australien tar emot saudisk tonåring som flydde sin familj

UNHCR och thailändska migrationsmyndigheter mötte Rahaf Mohammed al-Qunun då hon lämnade sitt barrikaderade rum. Bild: Handout

Den unga saudiska kvinna som flytt sin familj och befinner sig i Thailand kan tas emot som flykting i Australien.Hennes pappa och bror är på plats i Bangkok och argumenterar för att hon ska skickas hem.

FN:s flyktingorgan UNHCR bedömer att 18-åriga Rahaf Mohammed al-Qunun har legitima flyktingskäl och ber Australien att ta emot henne, enligt regeringen i Canberra. Uppgiften har än så länge inte bekräftats av UNHCR.

Begäran kommer att hanteras enligt vanliga rutiner, tillägger det australiska inrikesdepartementet. Australiska företrädare har dock antytt att 18-åringens asylansökan kommer att godkännas. Hälsominister Greg Hunt har bland annat sagt att den "väldigt, väldigt, väldigt noga" kommer att övervägas.

Hävdar att hon är fri

Al-Qunun säger att hennes familj utsatt henne för både fysisk och psykisk misshandel i Saudiarabien. Hon har berättat att hon vid ett tillfälle låstes in i sitt rum i ett halvårs tid för att hon hade klippt sitt hår. I den djupt konservativa och religiösa diktaturen står även vuxna kvinnor under sin pappas eller makes förmyndarskap.

al-Qununs pappa och bror har anlänt till Bangkok och träffat företrädare för UNHCR. Pappan nekar till att ha behandlat sin dotter illa och säger att hon visst har frihet i Saudiarabien.

– Han vill ta med sin dotter tillbaka hem. Hennes mamma blev sjuk efter att ha fått höra att hon flytt, säger Surachate Hakparn, chef vid den thailändska migrationspolisen.

Rahaf Mohammed al-Qunun vägrar att träffa sina familjemedlemmar. Hon har lämnat islam och hävdar att hennes familj med all säkerhet kommer att döda henne för att ha gått emot de saudiska förmyndarlagarna.

Barrikaderade sig

Al-Qunun lämnade sin familj under en resa i Kuwait och hade för avsikt att söka asyl i Australien när hon strandade på flygplatsen i Bangkok. Där barrikaderade hon sig i ett hotellrum och berättade i sociala medier hur thailändska myndigheter stoppat henne från att resa vidare. I stället ska hon ha hotats med att skickas tillbaka till Kuwait, därifrån hon anlänt.

Först när al-Qunun fick löfte om att hon skulle få stanna i Thailand för stunden lämnade hon rummet, varpå hon möttes av FN-personal.

Den saudiska ambassaden i Thailand säger att den inte kräver att al-Qunun ska utlämnas. Men i ett filmklipp som thailändska myndigheter släppt ifrågasätter Saudiarabiens chargé d'affaires Thailands hantering av ärendet:

– Det hade varit bättre om de hade konfiskerat hennes mobil i stället för hennes pass, säger tjänstemannen.

När omvärlden tog notis om Rahaf Mohammed al-Qununs situation fick hon snabbt hundratusentals följare i sociala medier.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning