Australien stryper antalet återvändare

Australien begränsar hur många återvändande medborgare som ska tillåtas flyga in i landet, eftersom det är hårt tryck på de lokala myndigheter som övervakar landets två veckor långa obligatoriska karantän. Bild: Matt Hartman/TT-AP

Bara hälften så många australiska medborgare ska tillåtas återvända till landet varje vecka, jämfört med hur många som har kommit den senaste tiden. Ökningen av nya coronafall i Australiens näst största stad Melbourne gör att landet vill begränsa hur många som sitter i obligatorisk karantän.

Den senaste tiden har omkring 8 000 personer i veckan anlänt till Australien, enligt landets premiärminister Scott Morrisson. Nu stryps det antalet till en kvot på 4 000 personer i veckan.

– Vi har i dag kommit överens om att minska antalet ankommande flyg till Australien, säger Morrison vid en presskonferens, efter ett möte med ledarna för landets delstater och territorier.

Australiens gränser har varit stängda för utlänningar sedan i slutet av mars. Endast personer med medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd får resa in, men måste sitta i 14 dagars övervakad karantän, till exempel på ett hotell. De nya reglerna innebär också att de som från och med nu anländer till landet själva måste betala sin karantänvistelse.

Obligatorisk karantän

Den nya inresebegränsningen införs för att underlätta för de lokala myndigheter som övervakar den obligatoriska karantänen, enligt premiärminister. Den ökade smittspridningen i Melbourne har kopplats till att återvändande personer som har suttit i karantän på hotell inte har följt reglerna om att hålla sig isolerade.

Tidigare i veckan införde grannlandet Nya Zeeland liknande inresebegränsningar, eftersom trycket på landets tillfälliga karantänbostäder är hårt.

Sex veckors restriktioner

Australiens delstat Victoria, där Melbourne ligger, införde nya virusrestriktioner i torsdags som ska gälla i sex veckor. Det betyder att fem miljoner människor i storstadsregionen återigen måste stanna hemma och bara får gå ut för att göra nödvändiga ärenden.

Än så länge har landet relativt få bekräftade fall av covid-19. Totalt har omkring 9 000 personer har testat positivt för coronaviruset och 106 personer har hittills avlidit i landet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning