Australien stänger flyktingläger

Asylsökande försöker ta sig till Australien. Arkivbild. Bild: EPA/HOTLI SIMANJUNTAK

Australien har gått med på att stänga ett flyktingläger med hundratals asylsökande på en ö i Papua Nya Guinea, meddelar den papuanska regeringen. Någon tidtabell för stängningen ges inte.

– Både Papua Nya Guinea och Australien är överens om att centret på ön Manus ska stängas, sade Papua Nya Guineas premiärminister Peter O'Neill efter samtal med Australiens invandrarminister Peter Dutton i huvudstaden Port Moresby.

O'Neill sade att centret, som för närvarande inhyser 854 män, inte kommer att stängas omedelbart, rapporterar BBC.

– Det är viktigt att den här processen inte sker för snabbt, säger O'Neill.

Australien har varit under press att stänga lägret på ön Manus sedan högsta domstolen på Papua Nya Guinea beslutade att det var olagligt och stred mot grundlagen att hålla folk internerade där.

Vår ståndpunkt är att ingen från centret på Manus någonsin kommer att kunna bosätta sig i Australien.

Australiens invandringsminister bekräftade att hans regering har samarbetat med Papua Nya Guineas regering för att stänga lägret på Manus.

Dutton sade att internerna kommer att bo i Papua Nya Guinea eller återvända till sina hemländer.

Han framhöll att Australien inte kommer att ändra sin flyktingpolitik. Asylsökande som anländer med båt kommer inte att tas emot i Australien även om de konstateras vara flyktingar.

– Vår ståndpunkt är att ingen från centret på Manus någonsin kommer att kunna bosätta sig i Australien, sade Dutton.

I april sade Dutton att det fanns rum på Nauru om Manus stängs.

Australien har fått växande kritik för förhållandena i flyktinglägret på ön Nauru. Enligt människorättsgrupper utsätts asylsökande och flyktingar på Nauru för övergrepp och inhuman behandling. 

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning