Australien sätter in militär efter ny smitta

Drive-in-testande för covid-19 i Melbourne på onsdagen Bild: WILLIAM WEST/AFP/TT

Australiens regering har beordrat militär hjälp för att bekämpa ett nytt utbrott av coronaviruset i Melbourne. Utspelet kommer efter ett nytt utbrott där omkring 150 personer konstaterats smittade i landet den senaste veckan.

Omkring tusen soldater ska sättas in i delstaten Victoria, varav 850 ska hjälpa till vid de hotell där de som återvänder till Australien från andra länder hålls i karantän.

– Våra soldater ska inte bekämpa brott, och de är inte säkerhetsvakter, men de ska bistå med att se till att karantänsreglerna följs, säger försvarsminister Linda Reynolds enligt ABC News.

Militär personal hjälper redan till att bevaka de inhemska delstatsgränser som är stängda.

Knackar dörr

På torsdagen rapporterades 33 nya fall av smittade i delstaten, den högsta siffran sedan april. Det kommer efter en vecka där omkring 20 personer konstaterats smittade varje dag i Victoria, en stor majoritet av alla nya fall i landet. På onsdagen avled en man i 80-årsåldern efter att ha smittats av covid-19, det första virusrelaterade dödsfallet i landet på över en månad.

Sex förorter i Melbourne sattes i måndags i karantän och sjukvårdspersonal knackar sedan i tisdags dörr i stora områden av femmiljonersstaden för att få fler att testa sig. Målet är att få 100 000 personer att testa sig inom tio dagar.

– Ambulanser och andra fordon kommer bokstavligt talat stå vid varje gata så att de bara behöver gå 50 eller 100 meter för att testa sig, säger delstatens premiärminister Daniel Andrews på en presskonferens.

Begränsar inköp

Samtidigt rapporteras invånarna i delstaten ha börjat bunkra vissa nödvändiga varor och Woolworths, en av landets största matvarukedjor, inför begränsningar på inköp av ett antal varor i hela Victoria.

I övriga Australien rapporterade New South Wales tio nya smittade på onsdagen. I Western Australia lättade delstatens premiärminister Mark McGowan tidigare i veckan på flera restriktioner. Han sade under en presskonferens i måndags att han hade tänkt öppna gränserna mot resten av landet i början av augusti, men att det nya utbrottet i Victoria fått honom att avvakta med det beslutet. Delstaten har inga aktiva fall.

Totalt har drygt 7 500 personer konstaterats smittade av covid-19 i Australien, 104 personer har avlidit.

– Vi kommer leva med covid-19 länge än. Viruset kommer inte försvinna, säger premiärminister Scott Morrison i Sydney på torsdagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning