Australien ratificerar klimatavtalet

Premiärminister Malcolm Turnbull. Bild: LUKAS COCH

Australien ratificerade klimatavtalet från Paris på torsdagen. Ratificeringen kom samtidigt som världen börjat oroa sig för att USA ska lämna avtalet sedan Donald Trump vunnit presidentvalet.

Mer än 100 nationer, som tillsammans står för 70 procent av växthusgasutsläppen, har ratificerat avtalet, som trädde i kraft i början av månaden.

Australiens ratificering av det bindande avtalet fördröjdes av parlamentsvalet i juli. Ratificeringen skedde innan utrikes- och miljöministern reste i väg till det pågående klimatmötet i Marrakech i Marocko.

– Ratificeringen av avtalet bekräftar Australiens ambitiösa och ansvarsfulla mål att minska utsläppen med 26–28 procent från nivån 2005 före år 2030, sade premiärminister Malcolm Turnbull i ett gemensamt uttalande med de två ministrarna.

På en fråga om Australien kommer att följa USA om det lämnar avtalet framhöll premiärministern att Australien är förpliktat att följa avtalet.

– Vi har ratificerat avtalet . Det tar fyra år för ett land att dra sig ur, sade Turnbull.

Miljögrupper välkomnade ratificeringen men sade att Australien måste göra mer. 

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning