Australien: "Problem" med snabba vaccineringar

Shoppare iförda munskydd i ett köpcenter i Sydney häromdagen. Bild: Mark Baker/TT-AP

Storbritannien tar "onödiga risker" med sitt snabba vaccinationsprogram mot covid-19. Det signalerar Australiens premiärminister Scott Morrison, som säger att eftersom hans land inte är i samma akuta läge är brådskan inte så stor där.

– Australien är inte i en nödsituation, som Storbritannien. Så vi behöver inte ta genvägar. Vi behöver inte ta onödiga risker, säger högerledaren till radiostationen 3AW.

Morrison poängterar att de klartecken för nya vaccin som getts i Storbritannien är i form av nödgodkännanden, och hävdar att "de har haft en hel del problem".

– Vi lär oss mycket av en del av de frågor som dyker upp, särskilt förvirringen om doser, distributionen och hur vaccinen ges, säger han.

Även tidigare har Australiens regering signalerat att man vill avvakta de rön som massvaccineringar i bland annat Europa och USA ger innan preparaten börjar användas i Australien.

Australien har haft i stort sett stängda gränser sedan i mars förra året, och lyckats hålla nere smittan jämfört med många andra delar av världen. Antalet covid-dödsfall per miljon invånare är 36. Motsvarande siffror i Storbritannien och Finland är cirka 1 120 respektive 100.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning