El Salvador stänger gränserna och Australien kan stoppa resor från Europa

Flygplatsen i Sydney. Australien överväger att stoppa resor från Europa, precis som USA. Arkivbild. Bild: Dean Lewins/TT-AP

El Salvador stänger gränserna för utlänningar som inte är bosatta eller diplomater. Enligt nyhetsbyrån ABC News överväger Australien att införa inreseförbud.

I Latinamerika, som hittills rapporterat relativt få fall av coronaviruset, vidtar många länder drastiska åtgärder för att hindra spridning.

El Salvador stoppar alla utlänningar från att komma in i landet under 21 dagar, meddelar presidenten.

Det drastiska beslutet i El Salvador ska gälla "alla utlänningar som inte är bosatta eller diplomater" i landet, uppger president Nayib Bukele.

Salvadoraner som kommer hem från virusdrabbade länder ska sättas i karantän i 30 dagar.

Landet, som hittills inte har meddelat några coronafall, har tidigare förbjudit människor som anländer från de värst drabbade länderna att komma dit.

Isoleras vid ankomst

Många andra länder i Latinamerika har också meddelat reserestriktioner för personer som kommer från de värst drabbade länderna i världen. I Argentina, Colombia och Peru kommer till exempel resenärer från Kina, Italien, Spanien och Frankrike att isoleras vid ankomst.

Fall har rapporterats i bland annat Brasilien, Argentina, Panama och Kuba. Sammanlagt har runt 150 smittade och två dödsfall konstaterats i området.

Evenemang ställs in

Människor som kommer till Argentinas huvudstad Buenos Aires från Kina, Italien, Frankrike, Tyskland, Spanien, Japan, Sydkorea och USA sätts i två veckors karantän.

– Om du inte lyder begår du ett brott, och riskerar allmänhetens hälsa, säger president Alberto Fernández i radio.

Han uppger att landet även överväger att helt säga nej till resande från Italien.

Ibland annat Argentina och Costa Rica har många stora sportevenemang, konserter och festivaler skjutits upp eller ställts in.

I Panama, El Salvador och Paraguay har skolor och universitet stängts i olika omfattning.

Australien har inte fattat beslut

Australien funderar på att följa USA:s exempel och stoppa resenärer från Europa, rapporterar ABC News. Premiärminister Scott Morrison ska ha bett de ansvariga statstjänstemännen för folkhälsofrågor att överväga ett sådant stopp.

Landets regering har samtidigt förlängt inreseförbudet som sedan tidigare gäller för resenärer från Italien, Sydkorea, Iran och Kina. Personer som befunnit sig i något av de fyra värst drabbade länderna får inte resa in i Australien under 14 dagar efter att de lämnat respektive land.

– Premiärministern har tagit upp frågan om alla resor från Europa med den nationella säkerhetskommittén samt de medicinska experterna vid den australiska smittskyddskommittén, säger landets hälsominister Greg Hunt och fortätter:

– Vi kommer att fortsätta att följa de medicinska rekommendationerna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning