Australien har skålat in 2018

En nyårsfirare med huvuddekoration i Melbourne. Bild: Lehtikuva/AFP/Mal Fairclough

Tiden flyger i väg. Nu har klockan slagit tolv på Australiens östkust, där Sydneyborna fick beskåda ett regnbågsfyrverkeri för att uppmärksamma att samkönade äktenskap legaliserats under 2017.

Men 2018 började redan tolv på förmiddagen finsk tid – i den lilla önationen Samoa.

Efter Samoa, som välkomnade det nya året i förmiddags, kom turen till Nya Zeeland, och ögrupperna Tonga och Fiji. Därefter skålade nordöstligaste Ryssland in 2018, bland annat i staden Anadyr, där klockan slog midnatt klockan ett svensk tid, och den australiska östkusten med Sydney, Melbourne och Canberra klockan två.

I Sydney hade omkring 1,5 miljoner människor samlats för att beskåda det pampiga fyrverkeriet, som i år var i regnbågens färger, eftersom parlamentet i Canberra nyligen röstade för att legalisera samkönade äktenskap.

Vid fem på eftermiddagen ringer bland annat Japans huvudstad Tokyo in det nya året, vid halv elva på kvällen Teheran i Iran, och vid tolv Kairo i Egypten.

Sist ut är den lilla ön Niue i sydvästra Stilla havet, med omkring 1 600 invånare, som får vänta till klockan 13 på nyårsdagen finsk tid. När de går in i 2018 har Samoa, bara några mil längre västerut, redan avverkat hela årets första dag.

Fyrverkerier över hamnen i Sydney, som precis ringt in det nya året. Bild: EPA/DAVID MOIR

Här ser vi glada nyårsfirare i Amritsar i Indien. Bild: EPA/RAMINDER PAL SINGH

På nudiststranden i franska Le Cap d'Agde är det tradition att fira att året är slut med ett kallt nakendopp. Bild: Lehtikuva/AFP/Pascal Guyot

I Krakow i Polen springer man ett nyårslopp den 31 december, gärna utklädd. Bild: EPA/JACEK BEDNARCZYK

I Johannesburg är det karneval på gatorna i dag. Bild: EPA/STR

Brr så kallt! Modiga nyårsbadare i står ut med fem grader i sjön Moos i schweiziska Moosseedorf. Bild: EPA/PETER KLAUNZER

Så här såg det ut när nyårsraketerna smällde över världens femte högsta byggnad, den 123 våningar höga Lotte World Tower i Seoul i Sydkorea. Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning