Australien gjorde bort sig

Italien fick en drömstart på VM. Bild: Philippe Huguen/Lehtikuva-AFP

Australien gör sitt sjunde VM på raken. "Matildas" har bara missat VM en gång, året var 1991.

Att Australien alltid spelar i VM beror inte på att laget skulle spela kval i den oceanska zonen, en zon som knappt håller någon klass alls, där Nya Zeeland dominerar i stor stil och mer eller mindre får en gratisbiljett till VM.

Nya Zeeland mötte i kvalet till VM 2019 Fiji, Tonga och Cooköarna i gruppspelet. I semifinalen väntade stormakten Nya Guinea innan Fiji åter stod för motståndet i finalen. Facit: Fem segrar, målskillnad 43-0.

Australien spelar i den asiatiska zonen där konkurrensen är betydligt tuffare. Samtidigt finns fem VM-biljetter i potten i Asien, i Oceanien lyckligtvis bara en.

Australien brukar alltså vara med men laget har aldrig tagit sig förbi kvartsfinalskedet. Man ska givetvis akta sig för att dra särskilt långtgående slutsatser av en enskild, aningen nervig, premiär men alla varningslampor blinkar rött efter 1-2 mot Italien.

Tränaren Ante Milicic delar meningarna i Australien. Vissa ansåg redan under VM-kvalet att han borde ha bytts ut men han har kontrakt ännu över OS 2020. Sedan går han över till herrfotbollen och Macarthur FC.

Modighet kan vara en dygd om den inte går överstyr och övergår i övermod och dumdristighet. Milicic vill att Australien spelar med en stundtals obscent hög backlinje. Det öppnar naturligtvis avgrundsstora ytor för motståndarna att jobba på. Italien gillar att springa i djupled och har tillräckligt snabba spelare på topp och duktiga passningsspelare på mittfältet.

Australiens tur var att italienskorna blev för ivriga och sprang offside gång på gång. Med en gnutta mer kyla hade Italien avgjort matchen i god tid före slutsignalen. Nu tog det till matchminut 95 innan Barbara Bonansea satte segerbollen. Bonansea var ett konstant hot för ett stundtals virrigt, stundtals piggt Australien.

Milicic verkade dåligt påläst då det gällde de italienska styrkorna. Att ha hela backlinjen stående strax bakom mittlinjen är lika med självmord mot Brasilien. Det är just Brasilien som väntar på torsdag.

Italien var något av en outsider inför VM. Frågetecknen suddades ut och ersattes av ett litet utropstecken. I det australiska lägret finns all anledning att rynka pannorna i djupa veck. Det här var inte bra, långt därifrån. Överraskande med tanke på att laget på pappret ser oerhört starkt ut.

Brasilien hör till de verkliga giganterna och mot den bakgrunden kändes det nästan omöjligt att begripa att brasilianskorna förlorat nio matcher i följd inför VM. Den senaste segern var daterad till 29 juli 2018.

Mot den bakgrunden var 3-0 mot Jamaica något av en drömstart. Brasilien såg bra ut också utan superstjärnan Marta som satt på bänken. Marta är sannolikt tillgänglig för spel mot Australien. Och spelar Australien lika våghalsigt då är bordet dukat för Marta, Cristiane och de övriga giganterna.

Till sist: Evigt unga Formiga spelade från start för Brasilien. 41-åringen gör sitt sjunde VM. Snacka om legendar.

Jonas von Wendt Reporter

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning