Auschwitzfångars gömda föremål har hittats

Fångdräkter från Auschwitz-Birkenau på museet i den polska staden Oswiecim som lägret låg utanför. Bilden har dock ingen koppling till föremålen i artikeln. Bild: Collection of Auschwitz-Birkenau State Museum/AP-TT

Hittills okända föremål har hittats i en skorsten i förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen. Fångarna kan ha gömt föremålen för SS-vakterna inför ett planerat rymningsförsök.

Vid ett renoveringsarbete i avdelning 17 i lägret hittades flera föremål i en skorsten, enligt Österrikes nationella minnesfond för nationalsocialismens offer, som ansvarat för renoveringen.

Bland föremålen finns skedar, gafflar, knivar, saxar, skomakarverktyg, läderbitar och skodelar.

– Dessa redskap, som hölls gömda för SS-vakterna, användes kanske av skomakare, eller för att förbereda en rymning eller helt enkelt för att äta, säger minnesfondens generalsekreterare Hannah Lessing.

Minnesfonden skriver i ett pressmeddelande att det inte är ett sammanträffade att föremålen gömdes i just en skorsten, eftersom sotare höll till i byggnaden.

Avdelning 17 renoverades inför en utställning. Föremålen kommer dock inte att visas upp på utställningen som öppnar nästa år, utan i stället lämnas över till lägermuseet.

En miljon europeiska judar mördades i Auschwitz-Birkenau som Nazityskland uppförde på ockuperad polsk mark under 1940. Därtill dog fler än 100 000 icke-judar, däribland romer, personer inom motståndsrörelsen, polacker och sovjetiska krigsfångar.

Auschwitz-Birkenau var det största dödslägret under Förintelsen.

Det beräknas att nazisterna under sina tolv år vid makten dödade omkring sex miljoner judar, av dessa dog nästan tre miljoner i koncentrationslägren. Det mest beryktade lägret var Auschwitz-Birkenau, beläget i det ockuperade Polen. Huvudlägret öppnades 20 maj 1940. Gaskamrarna byggdes i slutet av 1941.

Auschwitz-Birkenau var ett kombinerat koncentrations- och förintelseläger, som bestod av tre stora lägerkomplex – Auschwitz, Birkenau och Monowitz – samt ett fyrtiotal satellitläger.

Totalt deporterades omkring 1,3 miljoner människor till Auschwitz-Birkenau, varav 1,1 miljoner räknades som judar av nazisterna. Omkring en miljon av dessa mördades i lägret – de flesta av dem i gaskamrarna.

Dessutom mördades också många andra i lägren, omkring 75 000 polacker, 21 000 romer, 15 000 sovjetiska krigsfångar och 15 000 fångar av andra nationaliteter.

När den sovjetiska armén närmade sig i mitten av januari 1945 evakuerades hela lägerkomplexet. Fångarna tvingades ut på dödsmarscher till andra koncentrationsläger i Tyskland.

Omkring 7 500 fångar som var för sjuka och svaga för att gå lämnades kvar i lägret. Auschwitz befriades den 27 januari 1945 av sovjetiska trupper. Enligt beräkningar överlevde sammanlagt omkring 200 000 lägerfångar.

Fakta: levandehistoria.se

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning