Aurora Botnia prisades – "2013 skrattade hela branschen åt oss"

Wasalines färja Aurora Botnia fick utmärkelsen Ropax Ferry of the year (på svenska ungefär Årets Ropax-färja) på en branschkonferens i Amsterdam. Bild: Wasaline

Aurora Botnia, Wasalines nya färja, har fått en prestigefull branschutmärkelse. – Vi har fått priset på grund av respekt från branschen, säger Peter Ståhlberg, verkställande direktör på Wasaline.

Vid Ferry Shipping Summit, en etablerad branschkonferens för färjetrafiken, som hölls i Amsterdam den 21-22 september fick Wasalines färja Aurora Botnia utmärkelsen Ropax Ferry of the year (på svenska ungefär Årets Ropax-färja). Ropax är ett samlingsnamn för frakt- och passagerarfartyg.

Aurora Botnia fick priset med motiveringen "Aurora Botnia är ett fantastiskt nybyggnadsprojekt för en liten fartygsoperatör. Fartyget har utformats för att vara så miljövänligt som möjligt och kombinerar flerbränslemotorer med batterilösningar. Fartyget kan också köras på biogas". Därtill nämndes att fartyget är byggt lokalt.

Enligt Peter Ståhlberg, verkställande direktör på Wasaline, har leverantörerna som varit med och byggt Aurora Botnia varit väldigt viktiga för att rederiet skulle få till stånd en ny färja.

– Vi har fått priset på grund av respekt från branschen. När jag började på Wasaline 2013 skrattade hela branschen åt oss och undrade vad vi var för töntar. Sedan när vi började prata om en ny färja skrattade de ännu mer och sa att det är omöjligt. Man behöver inte vara ett stort börsbolag och vara med på allt, vi har fått leverantörerna med oss utan att vi har varit med på allt, säger Ståhlberg.

Själva utmärkelsen är dock inte det bästa enligt Ståhlberg.

– Vi har nått över 2019 års bokningar för de närmaste tre månaderna och varje vecka slår vi fraktrekord, det är det bästa priset, säger Ståhlberg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning