Aurinkomatkat struntar i regeringens reserekommendationer

Spanien är fortfarande hårt drabbat av coronapandemin. Aurinkomatkat har trots det gått in för att ordna flygresor till den spanska solkusten från och med augusti. Bild: Jennifer Granqvist/SPT

Finnairs dotterbolag Aurinkomatkat ordnar från och med den första augusti flygresor till Spanien och Turkiet, trots att Utrikesministeriet avråder finländare från att resa till bägge länder på grund av det rådande smittläget och coronapandemin.

Moderbolaget Finnair anser att resorna inte förknippade med hälsorisker.

– Vi har förhandlat med våra lokala samarbetspartner och kommit överens om konkreta åtgärder för att garantera tryggheten och resenärernas hälsa på de orter som nu öppnas upp för semesterresor, säger Arja Suominen, direktör med ansvar för kommunikation och samhällsansvar på Finnair.

Enligt Aurinkomatkas vd Timo Kousa är regeringens rekommendationer endast riktgivande.

– Det är inte förbjudet att lämna landet. Regeringens rekommendationer gäller i första hand hemkomsten från dessa länder och skyldigheten att stanna i karantän om man har semestrat i till exempel Spanien, säger Timo Kousa.

Aurinkomatkat börjar nästa helg flyga till bland annat Alanya i Turkiet, Málaga i Spanien och Split och Dubrovnik i Kroatien.

– En del av våra kunder har bokat dessa resor redan för 11 månader sedan innan coronapandemin. Många äger hus i dessa länder och är angelägna om att resa till Medelhavet där de bor en stor del av året, säger Kousa.

Smittläget i Spanien är allvarligt. Hur bär ni ansvar för era kunders hälsa?

– Personalens och kundernas säkerhet är oerhört viktig för oss. I Spanien undviker vi till exempel sådana regioner där smittläget är exceptionellt svårt. Vi erbjuder också alla våra kunder möjligheten att kostnadsfritt avboka sina resor fram till den 13 september.

Tui följer ministeriets rekommendationer

Kousa understryker att bolaget följer med situationen hela tiden och att bolagets ledning omvärderar vid behov sitt beslut ifall coronapandemin förvärras i Sydeuropa. Konkurrenten Tui har valt en annan strategi.

– Vi följer Utrikesministeriets reserekommendationer som grundar sig på smittläget i olika länder. Av denna anledning ordnar vi inte resor till Spanien just nu, säger kommunikationschef Laura Aaltonen på resebyrån Tui.

Regeringen uppdaterade i torsdags sina reserekommendationer. Utrikesministeriets lista på så kallade trygga länder nämner inte Spanien, Turkiet eller Kroatien. Utrikesministeriet avråder för närvarande finländare från att göra resor till länder som har hög förekomst av coronaviruset. De som besöker länder med hög förekomst av coronaviruset ska stanna i frivillig karantän efter hemkomsten.

I synnerhet Spanien har drabbats hårt av coronapandemin. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har 272 421 personer hittills smittats av coronaviruset i Spanien. Över 28 430 dödsfall som är förbundna med covid-19 har hittills registrerats i Spanien medan Turkiet har knappt 5 600 dödsfall.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning