Aurinkomatkat skjuter upp augustimånads resor till Spanien, Kroatien och Turkiet

Det blir trots allt inga resor till Turkiet, Spanien och Kroatien ännu under augustimånad, bekräftade researrangören Aurinkomatkat på måndagen. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Researrangören Aurinkomatkat kommer trots allt inte att under augustimånad arrangera några resor till länder där virusläget är sämre än i Finland.

Researrangören Aurinkomatkat har beslutat att skjuta upp augustimånads resor till Spanien, Kroatien och Turkiet. Dessutom avbokades resorna till Mallorca redan förra veckan.

Enligt ursprungsplanen skulle Aurinkomatkat börja flyga finländare till Spanien, Kroatien och Turkiet nästa helg. Avresorna skjuts nu upp till början av september, säger Aurinkomatkats vd Timo Kousa.

Trots att Utrikesministeriet stått fast vid rekommendationen om att inte resa från Finland till länder där epidemiläget är sämre och som Finland därmed ännu inte hävt sina reserestriktioner för, hade Aurinkomatkat hoppats på att ändå kunna arrangera resor till dessa orter redan i augusti.

– Vi hoppades verkligen, såsom säkert alla gör, att virusläget skulle ha gått mot det bättre men nu gick det inte så, säger Kousa.

Det förvärrade virusläget i de berörda länderna har lett till att många resenärer själva har valt att avboka. Som en följd av det fanns inte tillräckligt stor efterfrågan för att arrangera resorna. Utöver det påverkades Aurinkomatkats beslut av serviceläget i de berörda länderna.

Helsingin Sanomat var först med nyheten om de inställda resorna.

Grekland lockar nu finländska turister

Kousa säger att personalen i Finland ständigt håller kontakt med de lokala myndigheterna på semesterorterna för att få en heltäckande bild av virusläget där.

– Utrikesministeriets rekommendationer beaktar landet som helhet, men läget kan se väldigt olika ut beroende på var i landet orten ligger, säger Kousa.

Personalens och resenärernas säkerhet går enligt Kousa alltid i första hand, och han säger att reaktionerna från resenärer hittills endast varit positiva.

Planen är nu att köra i gång med semesterresor till Kroatien, Spanien och Turkiet i början av september. Under augustimånad är Grekland det enda landet dit researrangören kommer att ta finländska turister.

– Intresset för resorna till grekiska Kreta och Rodos har varit stort. Resorna dit är närapå slutsålda och vid behov kan vi nu öka kapaciteten dit i stället då de andra resmålen ställdes in.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning