Aung San Suu Kyi favorit när Myanmar röstar

Aung San Suu Kyi förtidsröstade i slutet av oktober. Bild: Aung Shine Oo/TT-AP

"Moder Suu" är storfavorit i söndagens val i Myanmar. Hundratusentals har nekats rösträtt i valet som av en människorättsorganisation döms ut som ett "apartheidval".

Sedan tidig morgon ringlar köerna till vallokaler i Myanmar långa. Tippad favorit i valet är den tidigare fredspristagaren Aung San Suu Kyis NLD. Hon har numera en mer skamfilad image internationellt, hon kritiseras för behandlingen av minoriteten rohingyer i landet – men ses inom landets gränser fortfarande som en hjältinna av många.

Hon kallas ofta "moder Suu" och i en nyligen utförd opinionsundersökning anser 79 procent av de svarande att hon är landets mest förtroendeingivande person.

För fem år sedan vann Suu Kyis parti NLD (Nationella förbundet för demokrati) en jordskredsseger men tvingades av grundlagen dela makten med militären. Inför det här valet har Suu uppmanat invånarna att trotsa rädslan för coronaviruset och ta sig till vallokalerna.

– Varje enskild väljare skriver sin egen historia, det här valets historia och vårt lands historia, säger hon i ett tal på Facebook.

Står inför rätta

Valobservatörer ser dock flera problem med söndagens val och dess legitimitet ifrågasätts av flera skäl.

Över 730 000 rohingyer flydde landet 2017 under militärinsatser mot den muslimska minoritetsbefolkningen rohingya i delstaten Rakhine. Myanmar står inför rätta vid Internationella brottsmålsdomstolen i Haag för det dödliga våldet, men enligt Myanmar agerade armén mot väpnade grupper i regionen.

"Ett apartheidval"

Hundratusentals rohingyer i Rakhine har aldrig fått medborgarskap och kan därmed inte rösta.

Det här är ett apartheidval, säger människorättsorganisationen Burma Campaign UK och tillägger att valet är "mindre fritt och rättvist än det förra".

Spänningarna mellan militären och regeringen är dessutom stora, och över en miljon människor i Myanmar bor i områden där valet ställts in på grund av oroligheter.

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Myanmar i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyerna beskrivs ibland som världens mest förföljda folkgrupp och ett statslöst folk.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Myanmar. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

I en FN-rapport i september 2018 anklagades Myanmars arméchef för "brott mot mänskligheten" och "folkmord". Författarna krävde att han ställs inför rätta och anklagade även Aung San Suu Kyis regering för att bidra till brotten genom att inte agera mot hat och hets riktat mot rohingyer.

Rohingyer finns även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders, UI/Landguiden

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning