Auktionsfynden ger guldkant åt vardagen

Hemmaloppis. Bröderna Richard (t.v.) och René Andersson blir numera ofta igenkända ute på auktionerna. Hemma har de ett litet loppis i en barack på tomten, men mest säljer och köper de på nätet. Bild: Evy Nickström

En bra auktion ger något åt familjen, något man kan sälja och något som man själv kan ha nytta av i jobbet. Det säger Richard Andersson, som tillsammans med sin bror René är ett av teamen i Aarteiden metsästäjät på MTV3.

Bröderna Andersson är uppvuxna med auktioner, eftersom deras far ofta tog dem med på den formen av folknöjen redan när de var små.

– De senaste tio åren har vi varit mer eller mindre aktiva hela tiden, säger Richard. För ett par år sedan kunde det under långa perioder bli en auktion i veckan, så när någon tipsade produktionsbolaget bakom auktionsserien Aarteiden metsästäjät att det finns ett par Tenalapojkar som skulle passa in i konceptet var de inte nödbedda.

– Vårt enda krav var att ingen skulle få skriva repliker åt oss och säga vad vi ska göra. Vi kommer som vi är och säger det vi säger, annars far vi hem direkt, säger Richard.

Olika intressen

– Vi har lite olika inriktning. Jag lutar åt datorhållet medan Riku är mera maskintypen, säger René. Lastbilar och andra tyngre fordon är något som förenar dem, inte minst för att deras egentliga jobb handlar om frakt och spedition.

– Vi är lyckligt lottade som har auktioner som hobby och bisyssla. Det är bra om vi kan köpa billigt och sälja dyrare, men vi är inte absolut beroende av det för att överleva, säger Richard.

Till vardags delar de ofta på sig och går på varsin auktion, och det händer sällan att de börjar kritisera varandras fynd.

– Vi vet vad som lönar sig, och vårt mål är att inte bygga upp stora lager. Då borde vi ha en extremt billig lokal att samla i. Vi har ibland funderat på egen butik, men det stupar på hyreskostnaderna som kan vända vinst till förlust ganska snabbt, säger Richard. På tomten har de en dubbelbarack som är öppen om någon vill plocka bland mindre loppissaker och sätta slantar i en burk, men längre har de inte gått på den vägen.

Auktionsinredning

Vi sitter i Richards vardagsrum där soffan, soffbordet, tavlorna och arbetshörnan med stor kopiator, datorbord och annan utrustning härstammar från olika auktioner.

– Det massiva soffbordet med mittben har varit ett matbord, men det fungerar bättre sedan jag kapade benet, tycker Richard.

Auktioner är alltid unika. Under dåliga tider finns det fina varor till salu, och omvänt sjunker standarden när tiderna blir bättre. Just nu hålls det ganska få auktioner, men samtidigt har hela nationen gripits av auktionsfeber. Det gör att priserna ibland blir vansinnigt höga.

– Nyligen var vi på auktion i grannbyn där ett äldre par flyttat till äldreboende. Huset hade sålts med massor av lösöre som den nya ägaren ropade ut. Där blev det feeling, buden steg och jag tänkte nästan åka hem efter mina egna grejer och börja sälja, eftersom allt gick åt för så höga priser, säger Riku.

Riktiga auktioner bäst

För ett auktionsproffs är det liveauktionerna som ger mest. Internetauktioner runtom i landet följer bröderna med dagligen, men köper man något som man inte sett i verkligheten och fingrat på är risken alltid större att man blir besviken.

– Samtidigt kommer man ju hem med mera spontant inropat skräp från en traditionell auktion, så allt har två sidor, säger René.

Bröderna hann jobba tillsammans i tolv år i mammans olika företag, framför allt med transporter. När hon dog i fjol blev det lite omställningar. René flyttade bort och Richard stannade, men fortfarande jobbar de båda som lastbilsförare för olika arbetsgivare. Riku är metallarbetare till utbildningen och tillbringade förra vintern med att bygga några vagnar och bland annat en fyraxlad Scania. I brödernas historia finns också större byggprojekt i Kampen, Tammerfors och Borgå där de haft egna bilar och egen utrustning i jobb.

I dag kör René för en större transportfirma medan Richard hoppar in som vikarie i ett par företag.

– Med 20 år i metallbranschen är mina lungor inte i toppskick efter allt svetsande, så jag kör gärna långtradare i stället, säger Richard. Båda bröderna har "långa" körkort, en självklarhet eftersom pappan också körde lastbil.

Småskaligt minimerar riskerna

Filosofin är ganska enkel. Om man lever på en lagom nivå behöver man inte jaga de stora skatterna, det räcker bra med mindre diamanter. Många bäckar små blir en tillräckligt stor å, säger Richard.

Som sjubarnsfar och omskolare av miljöskadade hundar är han van vid att upprätthålla struktur, ordning och harmoni, och samma principer gäller också i jobbet. Undantaget är teveserien där det kan löna sig att irritera andra med lite spontana infall.

– Det är en fördel att kunna växla om till vår egen dialekt och gärna tala snabbt, då har de andra ingen aning om vad vi intrigerar, avslöjar René.

– Flera av våra medtävlare i serien har egna butiker och krav på ordentliga vinster. Det enda vi själva satsar är arbets- och familjetiden, och för det får vi ganska mycket nöje, säger René.

Att köpa upp lagerutrymmen är ett lotteri, men vissa fakta lär man sig snabbt. Mycket beror på i vilken stadsdel lagret finns, för folk åker helst inte långt när de hyr ett utrymme. Och det finns tydliga skillnader mellan stadsdelarna som man lätt kan räkna ut.

– Tyvärr ser man sällan musikinstrument i lagren, det skulle vi gärna hitta fler av, säger Richard. Undantaget var i första avsnittet av teveserien när bröderna ropade in ett lager med ett gammalt piano. Det var såtillvida perfekt att lagret hade rak passage till hissen, annars hade pianot aldrig kommit vare sig in eller ut.

Lagerhotellen har vuxit upp snabbt de senaste åren, inte minst eftersom många nya hus har rationaliserat bort källarskrubbarna.

Möbler behövs alltid

Vill man inte samla på sig stora lager ska man helst köpa saker som det redan finns köpare till. Man ska hålla koll på kompisarna och deras kompisar och veta vad de letar efter.

– Numera flyttar folk väldigt ofta, och väldigt många skiljer sig. Det är lätt att sälja möbler i en sådan tid, för alltid är det någon som behöver någonting. Det som ingen i närheten behöver kan man sälja på nätet.

Förutom möbler är handverktyg en säker produktgrupp.

– Problemet är att gubbarna blir som galna på auktioner när de ser borrmaskiner och andra nyttigheter. De betalar gladeligen mera än vad sakerna kostat i butiken.

Tunga maskiner

På gården står en gammal buss som Richard och Erica köpt på auktion och byggt om till semesterbil med 12 sängar och kök. Drar man ut extrabäddarna finns det plats för 15. Det är inte överdimensionerat, om någon trodde det. Richard och Erica har sju barn i åldern 0–13 år och dessutom tre hundar. René har fru och tre vuxna barn, en hund, tre får och dessutom kycklingar. Även om man lämnar alla djuren hemma finns det behov av utrymme också på semestern.

– Vi köper ibland utrustning som grävskopor och arbetsmaskiner som vi behöver själva. Om man skaffar något som man använder under ett projekt och sedan säljer vidare blir det vinst även om man inte får mera än man gav, säger René.

Aarteiden metsästäjät sänds onsdagar 21.00 i MTV3. Repris torsdagar 01.15 och 16.30 samt söndagar 13.00.
Richard Andersson

Ålder: 37

Bor: i Tenala

Familj: Fru Erica och sju barn från 6 veckor till 13 år. En chihuahua, en rottweiler och en blandras (dobermann-rottweiler).

Yrke: Metallarbetare, lastbilschaufför.

René Andersson

Ålder: 34 år

Bor: I Humppila

Familj: Fru, tre vuxna bonusbarn. En hund, tre får, kycklingar.

Yrke: Lastbilschaufför.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning