Ulf Stark och Linda Bondestam nominerade för Augustpriset – "Vi ska vara trevliga, geniala och snygga"

Ulf Stark Bild: Nina Ahtola

Linda Bondestam och Ulf Stark Augustnomineras för barnboken Djur som ingen sett utom vi. – Det är superspännande, säger Bondestam.

Linda Bondestam hade aldrig vågat ens drömma om att hon skulle bli nominerad till det svenska litterära Augustpriset.

– Det är ovanligt att en finlandssvensk illustratör får så här mycket synlighet i Sverige och det är ett otroligt fint erkännande, säger Bondestam.

Ulf Stark och Linda Bondestam, nomineras för boken Djur som ingen sett utom vi (Förlaget M och Berghs). Idén till boken är Bondestams och egentligen var det tänkt att hon först skulle teckna alla dessa egendomliga djur men Stark blev inspirerad och skrev en diktsvit.

Att teckna djur som ingen vet hur de ser ut var ett drömprojekt säger Bondestam.

– Ofta tecknar man samma figur om och om igen och det är inte så kreativt. Den här gången fick jag jobba som konstnär och bestämma hur alla djur och deras miljöer skulle se ut.

Ulf Stark kompletterar med att alla djur är ett slags självporträtt. – Längtansdjur handlar om längtan medan Klumpantropus känner sig för tung.

Djur som ingen sett utom vi är det fjärde samarbetet mellan Bondestam och Stark.

Blir det mer?

– Absolut, Men vad det blir är hemligt till och med för oss, svarar Stark.

Augustnomineringen är Linda Bondestams första medan Ulf Stark nu är nominerad för åttonde gången. Han har fått priset en gång, 1996, för boken Min syster är en ängel som illustrerades av Anna Höglund.

De 18 Augustnominerade böckerna offentliggjordes i Stockholm på måndag kväll. Både Ulf Stark och Linda Bondestam var förväntansfulla inför evenemanget.

– Nu ska vi vara trevliga, geniala och snygga.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning