Auer kräver tre miljoner i ersättning – "enorm summa"

Bild: Timo Aalto

Anneli Auer vill ha tre miljoner euro av staten för frihetsberövande i samband med mordfallet i Ulvsby.

Auers advokat Juha Manner skrev i ett pressmeddelande på fredagskvällen att Auer kräver ersättningar på 2 500 per dag. Auer var frihetsberövad i över 1 000 dagar, vilket innebär att summan överskrider 2 600 000 euro.

Dessutom kräver Auer 400 000 euro i ersättning för inkomstbortfall för tiden i fångenskap.

Varken Auer eller Manner ville kommentera beskedet på fredagen.

Professorn i kriminalrätt vid Åbo universitet Jussi Tapani säger till FNB att summan Auer kräver är enorm i finska mått mätt, även om fallet i sig är exceptionellt.

– Före i kväll funderade jag om jag skulle överdriva ifall jag gissade att hon kommer att kräva hundratusentals euro.

Gustafsson fick cirka 45 000

I februari 2015 konstaterade hovrätten att Auer är oskyldig till mordet på sin make. Åklagarna anhöll om besvärstillstånd i Högsta domstolen, men det beviljades inte. Brottet skedde 2006 och fallet gick igenom rättsinstanserna två gånger.

Tapani minns bara ett annat fall i den finska brottshistorien där en åtalad för brott mot liv fått omfattande ersättningar efter att han konstaterats vara oskyldig.

Det var Nils Gustafsson som i tiden friades från mordåtalen efter blodbadet i Bodom 1960. Gustafsson beviljades ersättningar på cirka 45 000 euro, vilket motsvarade hundratals euro per dag i fångenskap.

– Summan Auer kräver per dag är ungefär fyrfaldig. Problemet här är huruvida vi ska se på summan som ersättningar per dag eller som en helhet. Vi saknar exakta kalkyleringsgrunder för den här typen av fall, säger Tapani.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning