Auer kräver ännu mer pengar av staten

Kräver mer. Anneli Auer är inte nöjd med ersättningen på 800 euro för varje dygn hon satt fängslad.Bild: Roni Rekomaa

Anneli Auer fortsätter striden om sina ersättningar. I ett mejl till FNB skriver Auer att hon för de statliga ersättningarna till rätten.

Det var förra veckan som Statskontoret beviljade Anneli Auer strax över en halv miljon euro i ersättning för lidande samt som kompensation för uteblivna inkomster. Statskontoret räknade att hon som oskyldig suttit inlåst i 611 dygn och att hon får en ersättning på 800 euro för varje dygn. Auer själv kräver 2 500 euro per dag och totalt över tre miljoner euro.

– Den krävda summan är den samma men vi utvidgar och preciserar motiveringarna, sade Auer på tisdagen.

Auer satt fängslad som misstänkt för mordet på sin man Jukka S. Lahti, men hon konstaterades vara oskyldig.

Auer meddelade redan förra veckan att hon var missnöjd med Statskontorets beslut.

– Mina möjligheter att få sysselsättning är svaga både i mitt eget företag och på annat håll bland annat på grund av den offentlighet saken fått. Så ersättningarna har en ekonomisk betydelse, skrev hon då i ett mejl.

– Jag har förlorat hela min egendom i och med de här rättsprocesserna, dessutom har jag förlorat min inkomstkälla för mitt företag generar i praktiken knappt någonting längre.

Ersättningarna Auer beviljades är veterligen de största inom Finlands kriminalhistoria. Det finns inte någon egentlig statistik över stora ersättningar.

– Totalbeloppet är säkert den största. Ersättningarna har varit mellan 100 000 och 150 000 euro. Jag minns inte att det skulle ha förekommit större, säger chefen för Statskontorets juridiska ärenden Pekka Syrjänen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00