Atwood och Evaristo delar på årets Bookerpris

Den brittiska författaren Bernardine Evaristo med boken Girl, woman, other som ger henne ett delat Bookerpris med Margaret Atwood. Bild: TOLGA AKMEN

Margaret Atwood och Bernardine Evaristo vinner årets Bookerpris. Det är blott tredje gången i prisets 50-åriga historia som två författare får dela på den prestigefyllda utmärkelsen.

Den kanadensiska författaren Margaret Atwood får priset för Gileads döttrar och den brittiska författaren Bernardine Evaristo vinner för Girl, woman, other.

– Jag är den första svarta kvinnan som vinner det här priset, sade Bernardine Evaristo vid prisceremonin i London på tisdagskvällen, ett uttalande som möttes av publikens jubel.

De två författarna får dela på prissumman på 50 000 pund, motsvarande 57 000 euro.

Bryter mot regel

Bookerprisets regler säger att priset inte får delas, en regel som började gälla efter att priset senast delades av två författare – 1992. Men juryn såg det i år som omöjligt att välja endast ett av de två författarnas verk och valde därför att bryta mot regeln.

– Jag trodde att jag var för gammal och jag behöver inte uppmärksamheten. Det hade varit pinsamt om jag stod ensam här så jag är glad att du också står här, sade Margaret Atwood och vände sig till Bernardine Evaristo.

Andra gången för Atwood

Gileads döttrar är Margaret Atwoods uppföljare på bästsäljaren Tjänarinnans berättelse från 1985. Det är andra gången Atwood vinner Bookerpriset, första gången var 2000 för Den blinde mördaren.

Girl, woman, other är Bernardine Evaristos åttonde roman och följer tolv svarta brittiska kvinnor över ett tidsspann på 100 år. Bernardine Evaristo har tidigare mottagit en rad litterära utmärkelser för sitt författarskap.

Bookerpriset delas ut årligen till den författare som under året har skrivit den, enligt juryn, bästa romanen med engelska som originalspråk.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning