Attityden och fasta situationer på plussidan – tempot och uddlöst anfallsspel problempunkter

Eveliina Summanen och Skottlands Christie Murray. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Finland har bäddat bra för sig med tanke på jakten på en biljett till EM. Men det finns många saker som kan göras bättre. HBL analyserar landslaget, lagdel för lagdel, spelmoment för spelmoment.

Målvaktsspel

Tinja-Riikka Korpela har fått begränsad speltid i Everton och kanske att det märktes i en viss ringrostighet före paus mot Skottland. I spelet med boll övertygade hon inte. Gjorde, i synnerhet efter paus, ett koppel fina räddningar och visade att hon alltjämt är etta i ett finskt landslag som inte faller med målvaktsspelet. Anna Tamminen och Paula Myllyoja finns också att tillgå.

Försvarsspel

Natalia Kuikka har hört till allsvenskans bästa spelare under denna säsong och efter en lite trevande inledning mot Skottland fick hon i gång cylindrarna. Stark och följsam och med en mycket bra attityd. Tar för sig och ber inte om ursäkt.

Anna Westerlund är bra då hon får koncentrera sig på uppspel, luftdueller och på att styra backlinjen.

Emma Koivisto var bra framåt, precis som hon är i Göteborg, men bakåt var det lite osäkert.

Juventus Tuija Hyyrynen var något överraskande den svagaste länken mot Skottland. Hade svårt att hänga med de vesslesnabba skotskorna på sin kant.

Backbesättningen känns aningen tunn i blåvitt. Elli Pikkujämsä är ute efter en ordinarie plats.

Mittfält

Emmi Alanen är skadefri och visade hur viktig hon är för Finland mot Skottland. Den forna brotterskan har en grym fysik och älskar att smälla på i närkamperna. Sådana spelare behöver alla lag.

Eveliina Summanen går från klarhet till klarhet i Sverige. Bildar ett fysiskt mittfältslås med Alanen. Summanen är orädd, stark och passningssäker. Hela tiden med blicken uppe och radarn på. Om hon kan jobba lite på explosiviteten och de första stegen står dörren till de större ligorna på vid gavel. Fin inställning. Tung i närkamperna. Följsam i defensiven.

Olga Ahtinen är bra i Linköping och är ett offensivare alternativ på det centrala mittfältet. Linda Nyman i Inter ett annat.

I Emmi Alanen och Eveliina Summanen har Finland en gångbar duo på det centrala mittfältet. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Anfall

Pusselbiten som trots en bra sekvens efter paus fallerade mest mot Skottland. Linda Sällström har en jobbig och skadefylld sommar och höst bakom sig och det märktes mot Skottland då hon både var ovän med bollen och saknade den sedvanliga rappheten i benen. Sällström tyckte själv att hon var sämst i laget. Men Sällström är ett modellproffs som lär jobba sig tillbaka till storform, förutsatt att skadeproblemen ger med sig.

Mot de sämre nationerna räcker Finlands offensiv till mer än väl men då bättre lag står för motståndet blir det lätt aningen andefattigt.

Adelina Engmans snabbhet och förmåga att utmana behövs. Åländskans mer eller mindre kroniska baklårsproblem börjar snart kasta en hotfull skugga över hela karriären.

Tränare Signeul valde mot Skottland en tämligen defensiv taktik där Ria Öling, Sanni Franssi och Kaisa Collin väldigt långt fick koncentrera sig på den defensiva biten.

Collin och Öling gjorde en grym arbetsinsats men framåt bidrog duon inte med särskilt mycket.

Anfallet är ett orosmoment för Finland. Sällström är landslagets bästa målskytt genom tiderna men bakom henne är det tämligen tunt. Den bredd som Finland någon gång haft på topp finns inte för tillfället.

Linda Sällström har en bit kvar till toppformen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Passningsspel

Mot meriterat motstånd lyckas Finland inte mer än stundtals trappa upp tempot i passningsspelet. Rörligheten inom laget utan boll är inte på tillräckligt hög nivå och då får bollhållaren problem, bråttom och måste ta till svåra lösningar. Något som ofta leder till att motståndaren kan bryta, vinna boll och vända snabbt. Finland hade tur då Skottland inte förvaltade situationerna laget skapade på snabba omställningar.

Det blir för ofta passningar till stillastående medspelare eller medspelare vända åt fel håll.

De sista passningarna i offensiven är lite för ofta för förutsägbara, för oprecisa eller för löst slagna. Just den biten måste Finland bli bättre på.

Positionsspel

Stämde stundtals hyfsat bra mot Skottland. Men det i långa sjok var Finland under så pass intensiv press att det blev mycket att rensa boll och uppspel på måfå. Med långa avstånd mellan lagdelarna blir det svårt att få i gång ett eget spel.

Bra aktion och attityd i det egna straffområdet.

Tempo

Betydelsen med eller utan boll kan inte betonas nog. Fotbollens utveckling mot en ännu mera sofistikerad variant av expressfotboll tuffar på. Snabbhet i alla lägen betonas.

Här har Finland ofta problem. Det som räcker mot lite sämre motståndare förslår inte mot bättre nationer. Skottland är en bra mätare på var Finland står i internationellt sammanhang och det var just i tempot de största skillnaderna fanns. Det här gällde både med och utan boll. Skotskorna rörde sig bättre, snabbare och framför allt klokare. Finland måste klara av att vända spelet snabbare.

Snabbhetsegenskaperna bör betonas i alla träningsupplägg från tidiga juniorår. Det gäller framför allt de första stegen, de kvicka vändningarna och de första tio meterna. Hur snabb du är på 30 eller 50 meter är sällan särskilt relevant.

Den här biten måste Finland bli bättre på. Och det gäller alla åldersklasser, oavsett kön.

Fasta situationer

Målen mot Skottland och Portugal har kommit på hörnor. De fasta situationernas betydelse är enorm. Det ger i synnerhet lag som kanske är spelmässigt ett steg efter en chans att hävda sig.

Genom att vara bra i båda straffområdena kommer du rätt långt i dagens toppfotboll.

Finland har fina pjäser att flytta fram då det vankas hörnor och frisparkar från farliga lägen. Kuikka, Westerlund och Summanen är gångbara hot i luftrummet.

Inställningen

Förstaklassig mot Skottland. Nu fanns en vilja att offra sig för kollektivets bästa. Finland är ett jobbigt lag att besegra och kämpasegrar som den senast ger ytterligare vind i seglen.

Så går det vidare

Skottland borta, Portugal hemma och Cypern borta.

Med tre segrar vinner Finland gruppen och är klart för EM. Också två segrar kan förslå ganska långt med tanke på att Portugal och Skottland ännu ska mötas två gånger.

Anna Signeul var väldigt nöjd med spelarnas inställning mot Skottland. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Jonas von Wendt Reporter

Finland-Skottland 1-0 (0-0)

Portugal-Cypern 1-0

Finland 5 4 1 0 17- 2 13

Portugal 4 3 1 0 6- 1 10

Skottland 4 3 0 1 16- 1 9

Albanien 6 1 0 5 3-20 3

Cypern 5 0 0 5 0-118 0

27 november 2020:

Albanien–Cypern

Portugal–Skottland

1 december 2020:

Skottland–Finland

Portugal–Albanien

Februari 2021:

Cypern–Skottland

Finland–Portugal

Februari 2021:

Cypern–Finland

Skottland–Portugal

England är värdnation och automatiskt kvalificerat för slutspelet. Samtliga nio gruppettor får en EM-biljett. Även de tre bästa grupptvåorna går till EM.

Övriga sex grupptvåor gör upp om de tre sista platserna. Det handlar då om tre dubbelmöten, där vinnaren blir klart för EM.

Om två lag stannar på samma poäng i gruppen gäller inbördes matcher.

Fotbolls-EM 2022

Fotbolls-EM i England har på grund av covid-19-pandemin flyttats fram med ett år och avgörs nu 6–31 juli 2022.

Öppningsmatchen ska spelas på Old Trafford i Manchester, medan finalen spelas på Wembley i London.

Värdnationen England och 15 lag till ska göra upp om EM-guldet.

EM-klara länder hittills: Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna (regerande mästare), Tyskland och England.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning